Prije frižidera zamatate hranu u aluminijsku foliju? Nakon ovoga više nećete

Foto: 123RF

ZA VEĆINU ljudi prekrivanje hrane aluminijskom folijom i stavljanje u hladnjak jednostavan je način skladištenja. Međutim, zamotavanje hrane u foliju također je i lak način izlaganja zdravstvenim rizicima. Stručnjaci upozoravaju da je takva folija za pečenje, a ne za skladištenje ostataka hrane. 

Kako ljudima treba zrak za disanje, bakterijama je on potreban za razmnožavanje. Neke bakterije poput Bacillus cereus proizvode toksine koji se ne mogu uništiti visokim temperaturama kuhanja. Stoga kada ostavite vrući obrok na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, bakterija se brže razvijaju, govore iz Ministarstva zdravstva države Washington.

Upotreba aluminijske folije neće riješiti ovaj problem jer ne može spriječiti ulazak zraka. "Prisutnost zraka pogoduje bržem rastu bakterija, tako da si trebate nabaviti vakuumske posudice koje neće propustiti zrak", govori Lindsay Malone, registrirana dijetetičarka iz klinike u Clevelandu.

Lindsayino zlatno pravilo za pakiranje ostataka je da ih uvijek zatvarate u plitke i nepropusne posude kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili razvoj bakterija. Obavezno stavite hranu u frižider u roku od dva sata, prije nego što ju bakterije stignu uništiti. Ako svoje ostatke spremite po ovim uputama, oni obično mogu trajati i do četiri dana u hladnjaku, prenosi Reader's Digest.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.