Teensi su opet zajedno: Dolazilo nam je 40-50 pisama dnevno, fanovi bi zvali u ponoć

Foto: Hana Kajari/Index

GRUPA Teens, koja je u devedesetima i početkom 2000-ih bila omiljena među mladima, vraća se na scenu nakon 25 godina. Na ljeto, točnije 26. srpnja nastupaju na rasprodanom koncertu u Kastvu kod Rijeke, a 7. studenog očekuje ih i nastup u Tvornici kulture. Razgovarali smo s Danijelom Benijem, Eugenom Srdočem i Zoranom Majstorovićem, članovima grupe koji su nam otkrili zašto su se ponovo okupili i kakva ih sjećanja vežu uz doba najveće popularnosti. 

"Ja sam razmišljao zadnje dvije, tri godine da se okupimo i kako je došlo tih 25 godina, javio sam se svakom članu benda i pitao ih jesu li zainteresirani i bi li im to bilo dobro. Odmah su svi to prihvatili u sekundi. Nisam trebao nikoga nagovarati" rekao je Danijel.

"Koncert u Tvornici uopće nije bio u planu. Mi smo planirali samo imati nastup u Kastvu, no to je rasprodano bilo odmah, što nismo očekivali", govori Eugen. "S obzirom na to da je 25 godina od prvog albuma, odabrali smo 25 pjesma koje ćemo izvesti. Svirat ćemo pjesme Teensa i pjesmu s kojom je Claudija pobijedila na Dori", priča nam Zoran. Ističu kako imaju puno proba za koncerte. 

Početak karijere

"Mi smo čak '95. krenuli. Spontano smo se skupili Danijel, ja i Sandro i počeli svirati. Prva "gaža" nam je bila doček Danijelovog tate s ratišta. Ja sam još tada svirao harmoniku, Sandro je bio na sintesajzeru, a Danijel na gitari. Smislili smo program za Danijelovog tatu i zvali smo se Des (Danijel, Eugen i Sandro). Onda je došla Ines u bend pa smo se preimenovali u Desi, ali '95. to nije bilo popularno ime za bend", govori kroz smijeh Eugen. 

"Vrlo brzo smo mi počeli nešto ozbiljnije raditi u osnovnoj školi. Ja sam imao 10 godina i kad nas je Mario Šimunović čuo, on nas je prekrstio u Teense", govori Eugen na što se Danijel ubacio: "Ja sam kod Marija učio klasičnu gitaru i bilo mu je zanimljivo da djeca od 9-10 godina sviraju instrumente zajedno i da ne zvuči loše", priča nam.

Nastupali su i u Turbo Limač showu kao gosti i kažu da je tada krenula medijska pomama za njima. "Mi smo bili djeca. To nije bilo vrijeme kao sad. Nije bilo toliko toga eksponiranog pa smo mi postali interesantni ljudima jer se vrlo brzo pročulo za nas", govori Eugen. Zoran je u bend stigao kao gitarist. 

Nastupi na Dori

"Godine 1999. kada je na Doru primljena pjesma Miris ljubavi, na natjecanju nije bilo limita za godine. Mi smo imali manje od 16 godina i da smo pobijedili na Dori, ne bi mogli ići na Eurosong", priča nam Danijel. 

"Kad smo se prijavili sljedeće godine (2000). s pjesmom Hajde reci što, tu se uvelo to pravilo da kandidati moraju imati više od 16 godina, a ja i Claudija nismo bili na pozornici jer nismo imali 16", kazao je Eugen. Zoran nam priča da nisu imali tremu prilikom nastupa na Dori. "Mi smo bili profesionalci. Znali smo se postaviti", kaže. 

"Iskreno, bili smo djeca. Mislim da bi sad imali veću tremu nego tada. Mi smo tada došli samo na pozornicu i uživali smo", dodao je Danijel. 

Objavili su tri studijska albuma

"Prva dva albuma su prodana u više od 30 tisuća primjeraka. To je danas nezamisliv broj prodanih albuma. Prodali smo puno", rekao je Zoran. Danijel priča kako svaki album nosi nešto svoje. "Na prvom albumu je moj dječji glas, na drugom je pjesma Hajde reci što bila najpopularnija i to je bila neka faza mutacije. Na trećem albumu smo već zvučali ozbiljnije", govori Danijel. 

Osvajanje nagrade Porin

Ističu kako je bio predivan osjećaj osvojiti Porina. "Kad smo saznali da smo u konkurenciji za Porin, bili smo oduševljeni, naravno. Bili smo sigurni da nećemo dobiti i nismo ni govor pripremili. Bila su tri izvođača u kategoriji - Tram 11 i Šo!Mazgoon. Nitko nije očekivao da ćemo osvojiti. Bili smo vani igrali nogomet pa su nam rekli da smo osvojili", priča Zoran koji tvrdi da je ta nagrada sada kod njega. 

Nastupali su na brojnim festivalima

Grupa Teens je tijekom razdoblja najveće slave nastupala na brojnim domaćim festivalima, bar 10 godišnje, a osvojili su i brojne druge nagrade. Otkrili su što se dogodilo kada su osvojili prvu nagradu na Kninskom festivalu.

"Nismo došli pokupiti nagradu kad su nas prozvali jer smo već otišli negdje. Nismo si ni zamišljali da možemo dobiti prvu nagradu. Sva sreća da je Ines, bubnjarica, bila tamo. Nikad nismo išli na festivale s nadom da ćemo nešto osvojiti", pričaju Zoran i Eugen. 

Bili su i predgrupa bendu Indexi

Prisjetili su se i nekih anegdota s nastupa. "Na koncertu su mi sunčale naočale koje su bile Danijelove odletjele u publiku pa ih je netko ulovio", priča Zoran. Pohvalili su se da su bili predgrupa na jednom od posljednjih koncerata legendarnih Indexa na Korčuli 2001. godine. "To je bilo jako fora i top iskustvo", govori Zoran. 

Ističu kako u bendu nikada nije bilo nekih većih razmirica. "Mi smo vezani i rodbinski i prijateljski i uvijek smo se cijenili i cijenimo se i dan danas. Znalo je biti svađa, no to je sve bilo kratko. Nakon dan, dva kao da se ništa nije dogodilo. Ono, dječji problemi", govori Danijel. 

Sentimentalni su kada se prisjete prvih nastupa kao grupa. "I sad se znam naježiti. Bilo nam je top", priča Danijel i dodaje da je jako sretan i ponosan. 

Ljubav prema glazbi i biznis

"Bavim se samo glazbom i poljoprivredom", govori Zoran koji je završio jazz akademiju i tvrdi da mu je gušt izvoditi pjesme koje je napravio s grupom Teens. "Ja imam još jedan bend van Teensa, kao i privatnu firmu", priča Eugen. Govori nam kako je Ines danas freelancerica, a Sandro i Claudia imaju privatnu firmu koja se bavi kavom. 

Pisma obožavatelja

U današnje vrijeme se obožavatelji svojim idolima javljaju putem društvenih mreža pa smo upitali Danijela, Eugena i Zorana jesu li u vrijeme najveće popularnosti dobivali njihova pisma. "Znate tko bi vam to mogao dobro odgovoriti? Hrvatska pošta!", rekao je Zoran kroz smijeh. 

"Imali smo fan klub koji je vodio moj brat, ali smo imali fan klubove po drugim gradovima. Dobivali smo mnogobrojna pisma, znalo nam je doći po 40-50 pisama dnevno koje smo čitali. Baš je bilo lijepo", govori Danijel. "S obzirom na to da smo tada imali samo fiksne telefone, moji roditelji su promijenili broj jer su ih ljudi znali zvati u ponoć ili u 1 ujutro", govori Zoran. 

Bizarni susreti s fanovima

Kako kažu, bilo je i bizarnih susreta s obožavateljima. "U Gospiću smo imali koncert. Fanovi stoje ispred ulaza, njih 100-200 i čekaju da mi izađemo. Bila je jedna starija cura koja je bacila oko na Sandra i samo smo čuli da se dere: 'Gdje je Sandro? Zovite ga van!'. On se uplašio i nije htio izaći van", priča nam Danijel. Objasnili su kako im je bilo u školi u tom periodu slave. 

"Ja sam u tom periodu imao jedno 300 opravdanih sati u školi. Puno smo imali izostanaka jer smo puno putovali. No, profesori su imali razumijevanja", govori Zoran. "Nismo mi imali taj osjećaj da smo mi popularni i svi smo se normalno ponašali u školi", priča Eugen. 

Odrastanje pod svjetlima reflektora

Svjedočimo tome da mnoge tinejdžerske zvijezde izlaze s pričama o tome kako im nije bilo lako odrastati pod svjetlima reflektora, pa smo pitali članove grupe misle li da su bili premladi za takvu vrstu hypea. 

"Te neke teen zvijezde koje vani odrastaju su puno eksponiranije i svemu izložene i to je vani mašinerija koja drobi. I nama je bilo slično, ali mi smo iz normalnih obitelji. Naslušali smo se i nagledali svega od starijih kolega, ali smo ostali uvijek normalni. Nitko od nas nije zastranio", rekao je Eugen. "Nama se preko noći praktički dogodila slava, no bilo je tu puno mukotrpnog rada", složni su Danijel, Eugen i Zoran. 

Danijel Beni: Uzeo sam pauzu dvije godine nakon Teensa

Frontmen Teensa je objasnio što je radio nakon što je grupa prestala s radom. "Nakon Teensa sam uzeo pauzu jedno dvije godine. S prijateljem sam otvorio jedan kafić i bavio sam se ugostiteljstvom nekoliko godina. Imao sam i svoj kafić. Poslije sam nastavio svirati s Eugenom u bendu", priča nam. Za vrijeme korone je imao firmu koja se bavi reklamama. 

Danijel je osnovao je i D'Beni bend za kojeg kaže da je super djelovao od 2016. do 2019. godine. "Imali smo puno nastupa. Svirali smo svaki vikend. Imali smo i autorski rad", kaže nam. Surađivali su i s manekenkom Jelenom Urukalom, ali i s Denisom Dumančićem. "Prijatelji smo", ističe on.

S obzirom na to da nam se bliži Eurosong, pitali smo Danijela što misli o nastupu Baby Lasagne te kolike su mu šanse na spomenutom glazbenom natjecanju. "Jako mi se sviđa njegov nastup i to što je iz Istre. Napravio je nešto drugačije i mislim da bi mogao jako dobro kotirati", zaključio je Danijel. 

Claudia: Nisam ni trenutka dvojila

"Najljepši trenuci Teensa su što smo svi bili kao obitelj. Najviše pamtim naša zajednička putovanja u kombiju na razne nastupe, radija, televizije... Ta dječačka energija i koliko je to bilo sve iskreno, puno ljubavi i srčano jer drugačije ni ne znaš s toliko godina", kaže nam Claudia Beni.

"Zbog te energije nisam dvojila hoćemo li se nakon 25 godina ponovo sastati ili ne... Jednostavno, taj trenutak kad smo se našli na prvom sastanku sam shvatila da se ništa nije promijenilo i da istinski, kao i onda, svi isto osjećamo i želimo...", priča.

Osvrnula se na i iskustva s Dorom i Eurosongom.

"Iskustvo Dore i kad sam bila s Teensima i kad sam bila sama je nešto jedinstveno i prekrasno, ali se ne bih nikad više prijavila bez obzira na to koliko sam u tome uživala... Bila sam, pobijedila sam, doživjela i želim ostati u tom sjećanju... Baby Lasagni preporučujem neka i dalje bude tako jednostavan i karizmatičan i neka ništa ne mijenja, neka bude svoj i neka do kraja uživa u svakoj sekundi jer to je sad i možda više nikad, a ako i bude, neće bit kao prvi put", poručila je.

"Meni se on jako dopada, jako je moćan i želim mu super plasman, ali bit će što bude... Samo hrabro i nek zna da je on za nas pobjednik", dodala je.

Pročitajte više