Poznati američki trgovački lanac muče nasilni filmovi i igre, ali prodaje oružje

Foto: Twitter

NAKON nedavne masovne pucnjave u Walmartu u El Pasu u Teksasu u kojoj je život izgubilo 22 ljudi, a još 24 je ranjeno, vodstvo poznatog trgovačkog lanca je odlučilo povući neke poteze. Tražili su od svojih zaposlenika da uklone znakovlje i reklame koji promiče ili prikazuju nasilje, uključujući nasilne videoigre, filmove, ali i lovačke videe, ali i dalje prodaju oružje.

>Zašto američki političari nakon masovnih pucnjava krive videoigre?

Zbog masovnih pucnjava u SAD-u ponovno se aktualizirala priča o utjecaju nasilja u medijima na ljude, prvenstveno djecu i tinejdžere. Republikanski političari i sam američki predsjednik Donald Trump posebno su istaknuli nasilne videoigre kao jednog od krivaca učestalih masovnih pucnjava u toj zemlji, iako poveznica između igranja nasilnih igara i nasilničkog ponašanja nikad nije znanstveno dokazana. 

Freelancer Kenneth Shepard je u četvrtak 8. kolovoza objavio navodne upute koje su dobili zaposlenici Walmarta, a u kojima se navodi kako trebaju ukloniti sve znakovlje i reklame koje se mogu povezati s nasiljem i agresivnim ponašanjem. 

Vijest su ubrzo prenijeli i svjetski mediji koji redom ističu licemjerje u potezu poznatog trgovačkog lanca kojem problem predstavljaju takvi prikazi nasilja u njihovim trgovinama u kojima se istovremeno mogu kupiti oružje i municija. Nakon posljednje pucnjave u jednoj od njihovih trgovina, iz Walmarta su jasno rekli kako neće ograničavati ni smanjivati prodaju vatrenog oružja i municije.

Ubrzo se pojavila i vijest kako će Walmart potpuno prestati prodavati nasilne videoigre, filmove i medije koji sadrže nasilje, ali to su iz lanca ubrzo opovrgnuli. "Poduzeli smo te mjere iz poštovanja prema žrtvama, ali to ne mijenja našu dugoročnu politiku o prodaji videoigara. Usredotočeni smo na pomoć svojim suradnicima i njihovim obiteljima, kao i na podršku zajednici, dok nastavljamo promišljeno i temeljito revidirati naše politike", stoji u službenom dopisu za medije.

Drugi predstavnik tvrtke je za Kotaku izjavio kako nisu dali nikakvu direktivu zaposlenicima za uklanjanje nasilnih videoigara s polica. Glumac i gamer Erik Louden je pak na Twitteru objavio fotografiju koja to opovrgava, a na njoj se vide prazne police videoigara iz tog trgovačkog lanca. Dostupno je tek nekoliko naslova, koji ne sadrže nasilje.

TheVerge je pak uspio potvrditi da se sporne igre ipak mogu pronaći barem u gradu Berlinu u Vermontu. Što je zapravo istina, tek ćemo doznati. Možda se situacija razlikuje od trgovine do trgovine ili nisu svi zaposlenici jednako dobro shvatili što zapravo trebaju učiniti. No ono što sigurno znamo je da Walmart i dalje prodaje vatreno oružje i municiju.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.