"Povratak u doba Rimljana": Ovog vikenda se u Varaždinskim Toplicama održava Aquafest

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

TZ Varaždinske Toplice i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice, uz potporu Grada Varaždinske Toplice, od 7. do 9. lipnja u Varaždinskim Toplicama organiziraju Aquafest. Trodnevni event započinje stručnim skupom u petak ujutro, na kojem će se predstaviti veliki ciklus investicija u kontinentalne toplice u Hrvatskoj. Ulaz na skup je besplatan, a događaj je otvoren za javnost.

Poslijepodne je rezervirano za dječje radionice od 16 do 19 sati. Više o drevnim vremenima posjetiteljima će reći stručni vodiči na besplatnom vođenju, od 18 do 19 sati. Večernji program započinje u 21 h, povorkom rimskih legionara pod bakljama. Nakon borbi legionara slijedi scena prikaza žrtve božici Dijani Luni, koju će izvesti nimfe, dok će Traumatic Arts Show plesom na svili i glazbom zaokružiti dan. 

Aquafest Varaždinske Toplice MMXXIV., koji će se održati od 7. do 9. lipnja 2024., otvaramo u petak, 7. međunarodnim...

Objavljuje Aquafest Varaždinske TopliceČetvrtak, 6. lipnja 2024.

Program za subotu i nedjelju

Subotnje jutro od 10:30 donosi tradicionalnu povorku Rimljana i nimfi, koji će svoje odore pokazati u šetnji do antičkog lokaliteta. Tamo će bogovima prinositi žrtve ljevanice i  paljenice uz prikaz legija. Istovremeno se počinju kuhati i rimski kotlići, a djeca će odabrati jednu od mnogobrojnih antičkih radionica.

I poslijepodne će biti posvećeno najmanjima, koji će postati mali Rimljani, izrađivati antičke mozaike i antičke lutke te pogledati dvije predstave. Dječaci će ukrstiti svoje mačeve oko 16 h u gladijatorskoj školi. U 15 i 18 sati organizirano je besplatno razgledavanje Varaždinskih Toplica. Oko 19:30 sati slijedi gladijatorski show, a potom koncert Zvjezdana Ružića na pozornici uz antičke hramove i izvorišni bazen.

Za nedjelju je organizirana utrka Putevima Rimskih Legionara 3. Aquae Iassae trail. Utrka se održava na tri dionice, prva dionica CENTURIJA je 4 km i nije posebno zahtjevna, a pogodna je i za obitelji, druga dionica KOHORTA je 9.8 km, a najdulja LEGIJA je 20.8 km. Detalje vezane uz prijavu na trail utrku po šumskim stazama pogledajte na: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/2226

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.