Postoji religijski kult koji štuje princa Philipa, on je za njih bio božansko biće

Foto: AP Photo/Nick Perry/Guliver

PRINCA Philipa jedan narod otočne države Vanuatu u Tihom oceanu smatrao je božanskim bićem. 

Točnije, riječ je o ljudima koji žive u i u okolici sela Yaohnanen, a imaju čak i religiju zasnovanu na njegovom liku. Pokret je počeo 1960-ih godina, a njegovi sljedbenici vjeruju da je princ rođen da ispuni prastaro proročanstvo koje glasi ovako: "Sin drevnog planinskog duga jednog će dana poprimiti ljudski oblik, otputovati, oženiti moćnu ženu i na kraju se vratiti na otok". 

Kad su otočani vidjeli sliku princa Philipa, a pogotovo kad ih je on posjetio 1974. godine, bili su uvjereni da je upravo on utjelovljenje drevnog duha. "Vidio sam ga kako stoji u svojoj bijeloj uniformi na palubi kraljevske jahte. Tada sam znao da je on istinski mesija", rekao je jednom poglavica Jack Naiva.

Oni vjeruju kako je Philip bio zaslužan za neke svjetski bitne događaje. Tvrdili su tako da je su njegove moći omogućile Obami da postane predsjednik SAD-a te da je Philipova magija pomogla locirati Osamu bin Ladena. 

Sljedbenici kulta poslali su Philipu nal-nal, tradicionalnu toljagu za ubijanje svinja u njihovoj kulturi, kao znak pažnje. Zauzvrat je on njima poslao fotografiju sebe kako pozira s toljagom. 

Ta je fotografija sad dio oltara u Yaohnanenu, kojem je, kao i čitavom otoku, u svibnju 2017. godine priprijetila snažna ciklona, no sljedbenici kulta princa Philipa nisu se zabrinuli već su to iščitali kao najavu prinčeva dolaska njima kako bi uživao u njihovom štovanju.

Antropolog Kirk Huffman za New York Post je jednom prilikom objasnio i što će se s kultom dogoditi nakon Philipove smrti.

"Bit će ritualnog naricanja i niza plesova koji obuhvaćaju dijelove otočne povijesti. Bit će ožalošćeni", objasnio je.

Jean-Pascal Wahé iz Kulturnog centra Vanuatu za Post je dodao i da otočani vjeruju da će Philipov duh doći do otoka te da će se pokret nastaviti s Philipovim sinom, princom Charlesom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.