Popeo se na 390 metara visoku dizalicu, a onda skoro poginuo zbog jedne stvari

Screenshot: Youtube

Britanski slobodni penjač Adam Lockwood popeo se na dizalicu u Dubaiju na visinu od 390 metara, da bi zatim shvatio da je prekrivena mašću. Lockwood je dao sve od sebe kako bi došao do goleme dizalice, a pritom se čak i predstavljao kao građevinski radnik. Međutim, kada se popeo na stambeni neboder zvan Il Primo u Dubaiju, došao je do užasavajućeg otkrića.

Lockwood je objavio video u kojem objašnjava kako zamalo nije stigao do dizalice jer je naletio na nekoga u dizalu tko je počeo "vikati" na njega na arapskom. "Nisam se htio penjati 77 katova po vrućini od 45 stupnjeva. Nisam mislio da će itko biti u liftu", rekao je na snimci. Međutim, na kraju je ipak pronašao drugi put gore, iako je, s obzirom na ono što se zatim dogodilo, možda požalio.

"Upotrijebio sam Google Translate da objasnim kako sam radio na gradilištu i nešto zaboravio (očito nije istina, ali uvijek vrijedi pokušati) pa me poslao niz stepenice, samog. Pokazao mi je stepenice, gledao me kako hodam kat niže i otišao. Otišao sam na suprotno stubište i nastavio se penjati", rekao je Lockwood.

Dok je hodao, mogao je čuti radnike "na svakih nekoliko katova" i morao je promijeniti stubište osam puta u dva sata. "Kada sam došao do vrha, shvatio sam da sam ponio samo jednu GoPro bateriju, i da je ona na 20 posto, što znači da sam mogao snimati samo nekoliko minuta", rekao je Lockwood.

Lockwood zatim pokazuje kako se penje na strukturu i igra se te u jednom trenutku visi s jedne ruke, prije nego što prebaci noge preko šipke i visi naglavačke. Kameri također pokazuje svoje prljave ruke, jer je isprva vjerovao da je prljavština samo pustinjska prašina, da bi kasnije shvatio kako su šipke bile prekrivene "mašću".

Penjao se i na termoelektranu Plomin

Na otprilike 390 metara iznad zemlje, našao se kako "klizi po svemu" što dotakne. Srećom, Lockwood se uspio spustiti na zemlju u jednom komadu. "Kada sam prvi put pogledao snimku, pomislio sam u sebi: 'To je to, ovo je najnevjerojatnija stvar koju sam napravio'. Činjenica da sam visio s najvišeg krana u Dubaiju na pragu najviše zgrade na svijetu je nešto posebno i osjećam da je definitivno bilo vrijedno rizika i pravnih posljedica ako me uhvate", rekao je kasnije.

"Stavio sam zaštitnu kacigu da se uklopim dok sam prolazio pored 100 radnika i iskrao se kroz stražnja vrata, a da nisam bio primijećen. Penjući se uz kran, brzo sam shvatio da je cijela dizalica prekrivena mašću koju isprva nisam mogao ni vidjeti. Mislio sam da je prašina iz pustinje, ali kad sam provjerio svoje ruke, to je bila mast, noge i ruke su klizale po svemu što sam dotaknuo", dodao je.

"Visiti sa stvari nema neki osjećaj, nadrealno je biti obješen tako visoko bez ikakve sigurnosti, ali kao i kod svih mojih drugih penjanja, mozak mi je prazan, otkucaji mog srca ne ubrzavaju se i čini mi se gotovo mirno. To je nešto što znam da mogu učiniti i što 99 posto svijeta ne može i nikada neće učiniti, tako da se osjećam obveznim koristiti svoju sposobnost i uživati radeći to u tom procesu", zaključio je.

Inače, prije tri godine Lockwood se na svom Instagram profilu pohvalio penjanjem na 340 metara visok dimnjak termoelektrane u Plominu u Istri. "Vjerovali ili ne, adrenalin me uopće ne puca od ovakvih stvari, nimalo. Osjetim samo malu stimulaciju u mozgu od ovog, što mi otežava pronalazak stvari koje bi me stimulirale", požalio se na Instagramu.

Objasnio je da su na posjed termoelektrane ušli u 2 ujutro kako bi izbjegli radnike. Dva sata se penjao do vrha, no trebalo mu je šest sati da skupi snage za zgibove. Spustili su se sljedeće noći, što znači da su na vrhu dimnjaka proveli 21 sat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.