Političarke na plaži: Biljana Borzan se bori s hobotnicama, a Vesna Škare Ožbolt leži između dva bora

NAKON godine dana amandmana, zakona, ozbiljnih kostima, sastanaka i stranačkih i saborskih obaveza i naše sugovornice, gospođe političarke, odlaze na zasluženi godišnji odmor. Njih nećete vidjeti kako do jutra tulumare na Zrću ili se naslikavaju po raznim jadranskim rivama. Ovim damama ljeto znači odmor, u pravom smislu riječi, a u kratkom su nam razgovoru otkrile ispod kojih borova provode svoj godišnji.

"Mogu se odmarati dva dana, ali treći više ne znam što bih sa sobom"

"Ne znam točno kada ću na godišnji jer imam još nekih obaveza, ali me to ne zabrinjava previše jer nisam ograničena datumima niti raznim rezervacijama", rekla nam je SDP-ova saborska zastupnica Biljana Borzan koja od rođenja ljeta provodi u Ribarici kraj Karlobaga. "Kada sam se rodila, moji su roditelji kupili zemlju kraj Karlobaga gdje su sagradili kuću u kojoj svake godine ljetujemo", dodaje Biljana i otkriva nam kako se čak niti na godišnjem ne može potpuno prepustiti ljenčarenju. "Odem na plažu, ali ne mogu ležati na suncu satima, dosadi mi. Na godišnjem me najviše ubija nedostatak tempa, navikla sam stalno nešto čačkati. Mogu se izležavati dva dana, ali treći više ne znam što bih sa sobom", kaže Biljana koja tempo na plaži održava uz djecu.

Kada nije s njima rado slika, čita, ali i ode na ribe s ocem ili suprugom. "Ljeto iskoristim za čitanje knjiga koje nisam stigla preko godine. Hobi mi je slikanje, sa sobom na more ponesem boje za staklo i pastele, pa ako sam u prilici malo i slikam. Idem i u ribe, doduše nikada ne bih otišla na vlastitu inicijativu. Za to treba imati strpljenja koje mi je slaba točka. Nikada ne bih mogla satima stajati na miru. Ali sam lovila ribe s ocem kao dijete, a moj muž također voli ribolov pa odem s njima baciti vršu ili parangal", dodaje Biljana.

"Nisam za nudističke plaže, ja sam konzervativno odgojena"

Otkrila nam je da se nikada nije kupala na nudističkoj plaži jer je konzervativno odgojena, a i da su je nedavno pitali bi li se, po uzoru na češke političarke, fotografirala oskudno odjevena za kalendar. "Bilo bi interesantno, ali ipak nisam ja taj tip. Ne bih to nikako mogla", sramežljivo nam je rekla. U kostimu se skida jedino za plažu, a jednom je zgodom upravo zbog njegove bijele boje imala bliski susret s hobotnicom. "Jednom sam imala bliski susret s hobotnicom. One idu na bijelu boju, a ja sam imala bijeli badić pa je to valjda bilo presudno. Počela se motati oko mene, ali se na kraju uplašila i otišla. Nije bilo ništa posebno, ali je to nešto što ljudima nije baš drago doživjeti. Inače se ne bojim mora, svake sam godine cijelo ljeto provela na obali i ne razmišljam o morskim psima niti se pitam što bi moglo iskočiti iza nekog kamena dok se kupam".

"Na godišnjem čitam samo jedne novine, dok inače pročitam sve"

Njezina kolegica iz HSS-a Marijana Petir zbog brojnih obaveza nije sigurna da će ove godine stići do plaže.

"Nisam sigurna da ću na more, možda samo za vikend. Ljetujem isključivo u Hrvatskoj i nastojim obići sve otoke. Prošle sam godine bila na Rabu i zaljubila sam se u Rapsku tortu", rekla nam je Mirjana koja također na odmoru vrijeme najradije provodi uz dobru knjigu.

"Na godišnjem čitam samo jedne novine, dok inače pročitam sve, ali na plažu obavezno, uz kremu za sunčanje, nosim i neku knjigu, lako štivo koje ne zahtjeva veliki napor".

Kaže i kako na odmoru voli kuhati, upravo iz razloga što inače ne stigne. "Nije da se hvalim, ali zbilja dobro kuham. Morske delicije rjeđe pripremam, ali mislim da bi se dobro snašla."

"Mislim da nema šanse da bi ikada upecala nešto"

Kuhanje na godišnjem je omiljena zanimacija i Đurđi Adlešič koja sa suprugom ljetuje u smjenama sa sinom i njegovom djevojkom. "Već godinama smo na moru u Novom Vinodolskom, a smjenjujemo se sa sinom i njegovom djevojkom. Naš je termin ove godine od 5. kolovoza". Novine i vijesti su obavezni i na godišnjem, ali kako kaže, može joj se dogoditi da preskoči koji dnevnik.

Otkrila nam je i kako na odmoru voli raditi dvije stvari, čitati i kuhati. "I jedno i drugo me opušta, a kuhanje mi ne pada teško, dapače. Možda baš zato što inače nemam prilike često kuhati. Kako izbjegavam jako sunce i na plažu idem ili rano ujutro ili kasno popodne, uživam u spremanju ljetnih delicija".

Osim na kopnu, odmor provodi i na moru, s prijateljma na jedrilici koju ipak ove godine nisu uspjeli dogovoriti. "Lijepo nam je kada se nas četvoro nađemo na moru", rekla nam je Đurđa, a na pitanje je li ikada pecala odgovara: "Mislim da ne nema šanse da bi upecala nešto".

"Ležim u mreži između dva bora i tipkam po laptopu"

Predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt dane godišnjeg započinje rolanjem, a nastavlja kupanjem i čitanjem u mreži. "Obično rano ujutro idem na rolanje ili brzo hodanje, a poslije pijem kavu s obitelji i pročitam novine. Vrijeme provodim i uz dobre knjige, ali i stručne radove i neke dobre tekstove koje jednostavno ne stignem pročitati preko godine. Jednostavno uživam", rekla nam je u razgovoru Vesna koja, ako se ne ljulja ležeći u mreži između dva bora i tipka po laptopu, uživa u moru. "Meni je plaža praktički ispred kuće, pa imam to zadovoljstvo da se sa svoje terase bacim u more".

"Na godišnjem čitam Index"

Na odmoru uživa i Željka Antunović, članica predsjedništva SDP-a. S obitelji već godinama ljetuje na Makarskoj rivijeri gdje, poznatoj po ludim noćnim provodima koji traju dugo u noć. Kaže nam kako se i njezini ljetni "provodi" znaju oduljiti, ali da nisu ni slični nikakvom "partijanju". "Odmor provodim uz ugodno društvo i drage ljude. Ostanemo dugo budni, ali to nije nikakvo partijanje", objasnila nam je Željka i dodala kako niti ona u potpunosti ne ignorira vanjski svijet kada je na odmoru. "Čitam novine, a s obzirom da ljetujem u Dalmaciji onda je to Slobodna. Sva sreća postoje portali i internet, poput Index i sličnih, pa i oni nadoknade čitanje novina".

Niti ona se nikada nije odvažila skinuti na nudističkoj plaži, kaže kako je po tome pitanju "klasična i dosadna",  a ne podliježe niti maniji kupovanja suvernira. "Ne skupljam kamenčiće niti kupujem suvenire, to su mi stvari koje kasnije samo opterečuju. Svoja sjećanja i uspomene nosim sa sobom, u glavi i u srcu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.