Pokazuju gole grudi, šmrču koku... Proveli smo noć s partijanerima na Zrću

Foto: Luka Šangulin/Index, Video: Katarina Šapina/Index

ZRĆE već godinama ima status najzabavnije hrvatske plaže, a oni nešto konzervativniji često ga prozivaju i "hrvatskom Sodomom i Gomorom".

Mi smo odlučili provjeriti zaslužuje li Zrće zaista te titule pa smo proveli noć u centru Novalje i na Zrću i provjerili kako se tamo zaista partija.

Novalja se tijekom ljetne sezone pretvori u utočište mladih partijanera iz svih dijelova svijeta, što je vidljivo čim kročite u taj grad. Odbačene ampule plina za smijanje na svakom koraku, polugoli turisti koji tumaraju gradom s alkoholom u ruci te glazba iz obližnjih apartmana svakodnevica su u Novalji.

Stvari postaju još luđe kad stignete na samu plažu Zrće gdje se nalazi niz noćnih klubova. "Što je najluđe što ste napravili na Zrću?" pitali smo skupinu vidno pijanih Britanaca.

"Šmrkao sam kokain s prijateljeve guze", kao iz topa nam je i bez imalo oklijevanja rekao jedan od njih. Izgovorio je to i pred kamerom. Njemu kao ni mnogim drugim nije problem govoriti o opijatima koje koriste.

"Izgubili smo prijatelja na pet sati i nismo imali pojma gdje je on", rekli su nam dvojica Iraca dok je pokraj njih stajao "izgubljeni" prijatelj.

"Ni sad ne znam gdje sam zapravo bio", kaže on kroz smijeh. 

"Prijatelj nam se us*ao u apartmanu. Ali nismo mu zamjerili, svakom se može dogoditi", rekla nam je skupina Britanaca pa čak i pokazala fotografije mladića kako leži na podu WC-a.

Pokazuju gole grudi i pričaju o opijatima bez zadrške

Dobro raspoloženi partijaneri, redom Britanci, rado staju pred kameru i nemaju problema sa sramežljivošću. "Slobodna sam, tražim dečka, može biti i stariji", rekla nam je jedna mlada Britanka u razgovoru, a zatim ispred kamere rastvorila badić i pokazala gole grudi.

Partijaneri na Zrću i u Novalji otpuštaju sve kočnice. Ne obaziru se na pravila o odijevanju na koja ih upozoravaju table postavljene na nekoliko mjesta u gradu, golišavi ulaze u kafiće, restorane, trgovine... Dok šeću gradom ili plažom, konzumiraju plin smijavac iz balona, a na štandovima koji prodaju taj plin, koji je u Velikoj Britaniji ilegalan ako se koristi u rekreacijske svrhe, strpljivo stoje u redovima kako bi kupili kutiju od 24 ampule koja košta 350 kuna.

Otvoreno govore i o drogama koje koriste, a mnogi se i ne pokušavaju sakriti dok ih konzumiraju. Miris marihuane osjeti se na svakom koraku.

"Provodimo se najbolje ikad, ovo su mi najbolji dani života", euforično odgovaraju na pitanje kako im je na Zrću i svi redom kao iz topa odgovaraju da će se sigurno vratiti. Mnogima od njih je putovanje na Zrće prvo putovanje izvan njihove zemlje, što dovoljno govori o popularnosti te plaže među mladim Britancima.

Na cijene se ne žale

Na cijene se ne žale, razumne su, kažu. "Voljela bih jedino da su kokteli malo jeftiniji", rekla nam je jedna djevojka koja je na Zrće stigla s prijateljicom. Priznaju i da ih malo buni tečaj, no ni to im nije problem. Redovi ispred bankomata postavljenih na Zrću i u Novalji uvijek su veliki, a čini se da su toga itekako svjesni i ugostitelji.

"Konobari su tu divni, svi su jako ljubazni. Hrvati su jako simpatični", kaže jedna mlada Britanka na pitanje je li imala neugodnih iskustava tijekom partijanja na Zrću.

Iznajmljivači apartmana su, čini se, nešto manje zadovoljni klijentelom koja im u ovo doba puni apartmane pa nam je tako jedna iznajmljivačica u neformalnom razgovoru priznala da često odbija obitelji s djecom koje žele rezervirati apartman kod nje ako su u ostalim apartmanima mladi partijaneri. "Kažem im da neće imati mira i da im ne mogu garantirati da će biti zadovoljni. Mi bismo voljeli privući natrag obiteljski turizam, ali to je veoma teško u ovoj situaciji", kaže nam i dodaje da je odustala od smirivanja partijanera kad zabavu sa Zrća prebace u apartman.

"Nema to smisla", kaže.

Što smo sve snimili u noćnoj patroli po Novalji i Zrću pogledajte u videu na početku teksta i u fotogaleriji koja se nalazi niže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.