Pitanje na višoj razini hrvatskog namučilo je maturante. Znate li vi točan odgovor?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PITANJE koje se pojavilo na višoj razini mature iz hrvatskoj jezika izazvalo je buru reakcija među maturantima, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali na društvenim mrežama, a neki čak od NCVVO-a zahtijevaju poništenje tog pitanja.

 

Ludizam je prema hrvatskoj enciklopediji književna stilska figura koja označava poigravanje, zaigranost, a ujedno označava i pokret nastao u 19. stoljeću.

Pojedini maturanti istakli su kako bi se ovo pitanje trebalo poništiti jer se radi o gradivu drugog polugodišta, koje maturanti nisu trebali učiti zbog epidemiološke situacije. Prema izmjenama koje je objavio NCVVO, a koje je odobrilo Ministarstvo, iz kataloga hrvatskog jezika izuzeti su drugo razdoblje književnosti 20. stoljeća, razdoblje druge moderne i suvremena književnost.

"Jezični ludizam je jedan od književnoteorijskih pojmova s kojim se učenici upoznaju tijekom cijeloga srednjoškolskoga obrazovanja. Zadatak neće biti poništen, a jedan bod dodijelit će se svima koji su točno riješili zadatak", rekli su iz NCVVO-a za portal Srednja.hr.

Čini se da će mnogi maturanti ostati nezadovoljni ovom odlukom.

Jeste li vi točno odgovorili na ovo pitanje?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.