Petmilijarditi stanovnik Zemlje rođen je u Zagrebu. Danas ima 35 godina

Foto: Profimedia

CIJELI svijet priča o bebi koja je simbolično postala osammilijardita osoba na našem planetu. Po procjeni UN-a, svijet je danas dobio osammilijarditog stanovnika, a simbolom te činjenice postala je beba rođena u Manili.

Kako prenose lokalni mediji, Vinice Mabansag, koja je rođena u Dr. Jose Fabella Memorial Hospitalu u Tondu 15. studenoga, odabrana je da bude osammilijardita osoba na svijetu."Upravo smo svjedočili osammilijarditoj bebi na svijetu na Filipinima. Njeno rođenje čekali smo oko dva sata, stigli smo u 23 sata, a beba je rođena u 1:29 ujutro, normalnim porodom", rekao je dr. Romeo Bituin, glavni liječnik bolnice.

1987. ovo se dogodilo u Zagrebu

Svijet je prije samo 35 godina bio manji za tri milijarde ljudi, a petmilijardita beba rodila se u Zagrebu. Matej Gašpar rodio se u klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici, u subotu 11. srpnja u 8 sati i 35 kao petmilijarditi stanovnik planeta.

To se dogodilo za vrijeme trajanja Univerzijade '87., a neposredno pred dolazak generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Javiera Pereza de Cuellara. Slika u ovom trenutku najpoznatije bebe svijeta, malog Mateja u naručju generalnog sekretara UN obišla je čitav svijet.

Matej danas ima 35 godina i rijetko se pojavljuje u javnosti. Prije nekoliko godina s njim je razgovarala Radio Europa te je tada priznao da živi kao i većina prosječnih građana Hrvatske. U to vrijeme je bio student i živio s roditeljima te govorio da mu njegov status petmilijarditog stanovnika Zemlje nije donio nikakvu blagodat u životu.

Šestmilijarditi stanovnik Zemlje rodio se u Bosni i Hercegovini.

1999. prognoziralo se da će broj stanovnika Zemlje dosegnuti šest milijardi. 12. je listopada te godine, u ponoć i jednu minutu, u naselju Koševo u Sarajevu rođen šestmilijarditi stanovnik Zemlje Adnan Mević. U Sarajevu se tada nalazio i tadašnji UN-ov glavni tajnik, Koffi Annan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.