Eurospin ima novi katalog. Ovaj kolač se može napraviti s proizvodima od 1 euro

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Eurospin

VOLITE LI kombinaciju voćne svježine i kremastog sira, ovaj cheesecake od mandarina idući je recept koji ćete htjeti isprobati. Možete ga zadržati za sebe ili podijeliti s prijateljima i obitelji. Kako god, bit će zvijezda jesenskog stola.

Mandarine su, uz kestene i bundeve, najpoznatiji okus sezone. Dozrijevaju u jesen i kroz ranu zimu i već su dostupne u trgovinama. Ukusne su i u slasticama, posebno uz sir. Stoga ne čudi da se dobro uklapaju u jednu od svjetski najpopularnijih slastica, tortu od sira.

Iako se takve torte često prave od svježeg krem sira, u ovoj verziji zamijenit ćemo ga ricottom. Taj talijanski svježi sir dobiven od sirutke jako dobro paše u slasticama poput ove jer svojim blagim, kremastim okusom i laganom teksturom daje desertima prozračnost bez previše masnoće.

Ricotta sir
Ilustracija: Shutterstock

Ako volite ovakve domaće slastice, još će vam više prijati spoznaja da ova torta nije samo ukusna, nego i iznenađujuće povoljna. Osnovne sastojke za kolače vjerojatno već imate kod kuće. Ono što nedostaje, možete pronaći u Eurospinu, talijanskom lancu trgovina poznatom po bogatoj ponudi i najpovoljnijim cijenama. Prema izračunu koji uključuje sastojke iz ove trgovine, cheesecake s podlogom od keksa stoji 8.43 eura.

Oni koji žele laganiju verziju, podlogu mogu napraviti i od zobenih mislija. Ako se odlučite za nju, ukupni trošak je 8.35 eura. Ova verzija donosi laganiju i blažu teksturu, no kolač ostaje jednako privlačan i sočan.

U aktualnom katalogu mogu se provjeriti cijene, a mi smo se za ovaj kolač inspirirali mandarinama koje se mogu naći već od 0.99 € po kilogramu. Uz njih, keksi Frollini s čokoladom i karamelom stoje 1.89 € za pakiranje od 300 g, dok hrskavi zobeni muesli, koji se koriste kao alternativa, dolaze 1.99 € za pakiranje od 400 g. Sir ricotta košta 1.00 € za 250 g kao i skyr u pakiranju od 300 g, a vrhnje za šlag u pakiranju od 200 ml dostupno je za 1.00 €.

Maslac od 250 g stoji 2.79 €, a pakiranje želatine u listićima dostupno je po cijeni od 1.49 €. Kilogram šećera stoji 0.99 €, litra mlijeka 0.78 €, a vrhnje za šlag u pakiranju od 200 ml dostupno je za 1.00 €. Kolač će imati bolju aromu ako mu dodate žlicu ruma. Litra domaćeg ruma iz Eurospina može se naći za 6.99 €.

Najveći dio troška otpada na ricottu i skyr, jer se koriste u većoj količini, dok keksi, vrhnje za šlag i maslac dolaze po vrlo pristupačnim cijenama. Trošak mandarina u ovoj torti gotovo da se i ne primijeti, ali bez njih cheesecake ne bi imao onu prepoznatljivu svježinu i jesenski karakter.

Torta se brzo slaže, a na pećnicu zaboravite 

Sad kad ste pripremili namirnice, možete krenuti u slaganje torte od sira s mandarinama koju nije potrebno peći.

Prvo napravite podlogu. U blenderu sameljite 140 grama keksa ili, ako želite laganiju varijantu, zobene mislije. Pomiješajte ih sa 60 grama otopljenog maslaca i jednom žlicom ruma. Smjesu utisnite u dno kalupa promjera 24 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak i ostavite dvadesetak minuta da se podloga stisne.

Ilustracija: Shutterstock

Dok se baza hladi, pripremite kremu. Tri listića želatine stavite da omekšaju u hladnoj vodi. U većoj zdjeli izmiksajte 750 grama ricotte, 300 grama skyra, 150 grama šećera i naribanu koricu jedne mandarine. Ako želite, možete dodati sjemenke iz polovice mahune vanilije kako bi krema dobila bogatiju aromu.

Kada dobijete glatku smjesu, ocijedite želatinu i otopite je u tri žlice vrućeg mlijeka. Umiješajte je u kremu i dobro sjedinite. 

U posebnoj posudi istucite 200 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag i zatim ga špatulom lagano umiješajte u kremu kako bi zadržala prozračnost. U ovom koraku možete dodati komadiće mandarine po želji.

Tako pripremljenu smjesu rasporedite preko ohlađene podloge i vratite kalup u hladnjak na najmanje dva sata.

Za preljev od mandarina, preostala dva listića želatine također namočite u vodi. Iscijedite sok iz svježih mandarina. Trebali biste dobiti oko 300 ml. Procijedite ga i pomiješajte s 50 grama šećera. Sok kratko prokuhajte, oko minutu, zatim maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu, miješajući dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se preljev malo ohladi i počne zgušnjavati, pa ga tek tada prelijte preko kreme.

Ilustracija: Shutterstock

Na kraju, cheesecake ukrasite kriškama svježih mandarina i pospite s malo keksa ili hrskavih zobenih mislija za dodatnu teksturu i kontrast. Tortu ostavite da se hladi barem četiri sata, a idealno preko noći. Prije posluživanja, prođite nožem uz rub kalupa kako biste je lakše odvojili, i poslužite ohlađenu uz topli napitak poput čaja ili kave.

Kad se sve zbroji, jasno je da se za manje od devet eura može pripremiti desert koji izgleda i ima okus kao iz vitrine omiljene slastičarnice. To je još jedan dokaz da se pametnim odabirom namirnica poput ovih iz Eurospina, može dobiti odličan omjer cijene i kvalitete, a na stolu poslužiti kolač koji će mamiti na krišku više.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Eurospin u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.