Ove četiri karakteristike zajedničke su skoro svim masovnim ubojicama

Screenshot: YouTube

POSTOJI stereotip da su masovne ubojice bijeli muškarci s mentalnim bolestima ili nasiljem u obitelji. U nekim slučajevima ovo je istina, no ne treba generalizirati jer je nova američka studija pokazala da postoji više kategorija pomoću kojih se može opisati masovne ubojice.

Polazna točka istraživanja je masovno ubojstvo iz 1966. koje je počinio jedan marinac na američkom fakultetu. Iako se prije smatralo da postoji jedinstveni profil masovnih ubojica, studija "Violence Project" otkriva da se ubojice može podijeliti u pet kategorija.

Maloljetni ubojice, studenti ubojice, ubojice-kolege, vjerski ubojice, ubojice na javnim mjestima su pet glavnih vrsta, a svi imaju četiri karakteristike koje su im zajedničke.

1. Mržnja prema različitom

Studija pokazuje da je sve više ubojica motiviranih rasizmom, vjerskom mržnjom, mizoginijom, ksenofobijom. Broj takvih ubojica je u porastu od 60-ih godina, posebno u posljednjih pet.

2. Mentalno zdravlje

Iako mentalno zdravlje nije glavni uzrok ubojstava, ipak je bitan faktor. Dvije trećine masovnih ubojica iz baze podataka u istraživanju ima dokumentiranu povijest mentalnih bolesti. 

3. Želja za slavom

Postotak ubojica koji su vođeni željom za slavom porastao je u proteklih pet godina, otkriva studija. U prvih 15 godina 21. stoljeća 3% ubojica bilo je motivirano željom da budu zapamćeni kao masovne ubojice. Između 2015. i 2019. godine taj broj je skočio na 12%.

4. Nabavljanje oružja

Jedan od glavnih problema američkog društva je legalno nabavljanje oružja. Po istraživanju je skoro pola ubojica oružje slobodno kupilo u trgovini, a nekolicina ih je ukralo od prijatelja ili nekoga iz obitelji, prenosi Vice.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.