Ovaj kviz Morane Zibar rasturit će samo pravi poznavatelji vina, povijesti i kulture

Foto: Press

BLIŽI se Martinje - blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda. Martinje se slavi u cijeloj Hrvatskoj, no njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Prekogranično područje između Hrvatske i Slovenije je područje bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na tim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima svega sat vremena od Zagreba - od Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora, preko granice sa Slovenijom.

Obronke, kojima su se nekad kotrljali fijakeri prevozeći vina u gradove, a izletnike u prirodu i ljetovališta, danas povezuju marljivi vinari spajajući bogatu vinsku tradiciju i suvremenu enogastro ponudu.

Projektom In Cultura Veritas identificirano je oko 80 objekata kulturne baštine, koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta s obje strane granice, a glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz promoviranje kulture vinogradarstva.

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovala su ovo područje i geografski i etnografski, a bogato kulturno nasljeđe redovito u ove krajeve privlači rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Priče, zapisi i legende kažu da su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji ovog područja uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan, Marije Terezije i Franza Liszta… Te legende i ostale zanimljivosti povezane s ovim područjem mogu se pročitati na www.inculturaveritas.eu.

Svoje znanje o vinogradarstvu i zanimljivostima navedenih područja možete provjeriti u sljedećem kvizu u kojem je samo za vas pitanja pripremila Morana Zibar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.