Ovaj film spasit će američka kina. Potražnja veća nego za bilo koji drugi u povijesti

Foto: Profimedia

VEĆ TJEDNIMA traje štrajk holivudskih glumaca i scenarista. Mnogi filmovi i serije zbog toga su odgodili ili otkazali snimanja i premijere, no američka kina imaju spasiteljicu - njeno ime je Taylor Swift.

Iako je dio ljeta bio vrlo uspješan što se tiče filmova te su Barbie i Oppenheimer ostvarili veliku zaradu na kinoblagajnama, brojni naslovi se zbog štrajka ipak neće objaviti u predviđenim jesenskim terminima. Međutim, gledatelje bi u kina mogao privući film naslova Taylor Swift: The Eras Tour Concert Film.

Film koji traje gotovo tri sata (točnije 2 sata i 45 minuta) režirao je Sam Wrench, a u kina stiže 13. listopada. Sam je režirao i Netflixov dokumentarac Halftime o Jennifer Lopez te je surađivao s Billie Eilish, BTS i Lizzo.

 

Pretprodaja ruši rekorde

Ulaznice za Taylorin koncertni film već su u pretprodaji i, očekivano, ruše rekorde. The Guardian je objavio kako je u pretprodaji ulaznica film već zaradio nevjerojatnih 26 milijuna dolara. To je novi rekord američkog lanca kina AMC-ja. Prethodno je rekord držao film Spider-Man: No Way Home sa 16.9 milijuna dolara.

Ta brojka vrijedi samo za pretprodaju u AMC-ju, što znači da je stvarni broj prodanih ulaznica u pretprodaji puno veći. AMC je najveći svjetski lanac kina i službeni distributer filma, ali koncertni film The Eras Tour prikazuje se i u konkurentskim kinima kao što su Regal, Harkins i Cinemark.

Film će najprije biti objavljen u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a AMC će osigurati najmanje četiri prikazivanja dnevno od četvrtka do nedjelje. Film bi se trebao prikazivati u kinima četiri tjedna. Zasad nema informacija o tome kada će doći u Hrvatsku. 

Ogromna potražnja za ulaznicama

Nakon terora koji su obožavatelji prošli zbog kupnje ulaznica za Taylorin koncert i zbog kojeg su podnesene tužbe, AMC je obećao da će povećati svoje kapacitete za kupnju ulaznica.

>> Fanovi Taylor Swift podnijeli tužbu zbog kaosa s ulaznicama s cijenom i do 250.000 kn

"Povećat ćemo kapacitet svog poslužitelja za ulaznice jer je potražnja pet puta veća nego za bilo koji drugi film u povijesti. Svjesni smo da ni jedan sustav za prodaju ulaznica ne može zadovoljiti sve veću potražnju obožavatelja Taylor Swift čim ulaznice krenu u prodaju", oglasili su se iz kina. A cijena ulaznica? 19.89 dolara za odraslu osobu, 13.13 dolara za djecu.

Filmaši zbog Taylor mijenjaju datume dolaska filmova u kina

The Exorcist: Believer, nastavak zloglasnog filma iz 1973. godine, trebao je stići u američka kina u petak, 13. listopada. "Prije točno 50 godina najstrašniji horor film u povijesti pojavio se na ekranima, šokirajući publiku diljem svijeta. U petak, 13. listopada, počinje novo poglavlje", glasila je najava Universal Picturesa krajem prošlog mjeseca.

Međutim, došlo je do promjene plana. Producent Jason Blum rekao je da prebacuje datum izlaska filma na 6. listopada, tjedan dana ranije od predviđenog. Razlog? Taylor Swift.

Naime, s obzirom na to da Taylorin koncertni film u kina stiže 13. listopada, zbog straha da nitko neće ni pomisliti da umjesto Eras Toura ode gledati Egzorcist, Jason je promijenio datum izlaska svog filma. "Vidi na što si me natjerala. Taylor pobjeđuje", napisao je Blum. 

Zašto su se američka kina bojala propasti?

U američkim kinima vladao je strah da neće imati nikakav hit za ponuditi gledateljima, kao što su tijekom ljeta ponudili Barbie i Oppenheimera. Jesen je trebala biti prepuna hitova, a neki od njih su Dina: Drugi dio, Challengers u kojem glavnu ulogu ima Zendaya te spin-off Spidermana Kraven The Hunter. No zbog štrajka sve su te premijere odgođene za 2024. godinu.

Zašto Hollywood štrajka?

Holivudski glumci, filmski i televizijski scenaristi te drugi zaposleni u filmskoj industriji zahtijevaju veće plaće i žele ograničiti upotrebu umjetne inteligencije. "Većina nas je srednja klasa glumaca i scenarista i samo želimo imati mogućnosti raditi stvari koje i svi drugi imaju u životu, posjedovati domove i imati obitelji te plaćati troškove", poručila je glumica Caitlyn Knisely na jednom od prosvjeda.

Iako svi znaju za multimilijunske plaće zvijezda s A-liste poput Toma Cruisea, većina glumaca ne zarađuje toliki novac. Članovi SAG-a kažu da štrajkaju zbog povećanja osnovne naknade, regulirane upotrebe umjetne inteligencije, boljeg mirovinskog osiguranja i novca za audicije koje sami snimaju - čiji su troškovi nekad bili odgovornost produkcije. Glumci također žele primati naknadu za streaming TV serija i filmova na temelju izvedbe tih naslova.

>> 160.000 holivudskih glumaca trenutno štrajka. Što to znači za nove filmove i serije?

Obustava rada glumaca i drugih u Kaliforniji i šire pogađa i ugostitelje, dobavljače rekvizita i druge koji se oslanjaju na holivudsku produkciju, a štrajk scenarista prekinuo je i većinu produkcija za jesensku TV sezonu i zaustavio rad na visokobudžetnim filmovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.