Ako ova zemlja ikad pobijedi na Eurosongu, neće biti organizator natjecanja

Screenshot: YouTube

AUSTRALIJU ove godine na Eurosongu predstavlja glazbeni duo Electric Fields s pjesmom One Mikali (One Blood), a mnoge zanima zašto se ova zemlja uopće natječe na Eurosongu. 

Najveći razlog njihovog sudjelovanja je velika popularnost Eurosonga u toj zemlji. Australski SBS prenosi Euroviziju od 1983. godine, a popularnost ovog natjecanja raste iz godine u godinu.

Natječu se već devet godina 

Iako geografski udaljena od Europe, Australija se na Eurosongu natječe devet godina zaredom i svake se godine nađe na meti šala zbog svog sudjelovanja. 

Australije je 2015. nastupila s pjesmom Guya Sebastiana Tonight Again, koja je završila na petom mjestu, i to je trebao biti jedini put da se ta zemlja natječe na Eurosongu. Međutim, Australci su odlučili nastaviti sa sudjelovanjem, a našli su se u top 10 čak pet puta. Najbolji plasman ostvarili su 2016. kada je pjevačica Dami Im zauzela drugo mjesto s pjesmom Sound of Silence. 

Što se događa ako Australija pobijedi? 

Australija u tom slučaju ne bi bila organizator natjecanja. Naime, zbog velike vremenske razlike, kao i ogromne udaljenosti, natjecanje ne bi bilo moguće ostvariti u Australiji te bi tu odgovornost preuzela druga europska država. 

Ipak, mala je šansa da se to dogodi jer se trenutno nalazi na 24. mjestu na kladionicama za pobjednika Eurosonga. 

Pročitajte više