Ova pjesma je dobila Porina za pjesmu godine. Jeste li je ikad ranije čuli?

Screenshot: YouTube

PJESMA Sama koju izvodi Urban&4 dobila je Porina za pjesmu godine. Nominirani su još bili Matija Cvek s pjesmom Ptice, Petar Grašo s Jel' ti reka' 'ko, Silente s Poljubi me za kraj te Gibonni s Lažu fotografije.

Ako ste se upravo zapitali: "Čekaj, koja je to pjesma uopće?", nije ni čudno jer se radi o pjesmi čiji je spot u pola godine na YouTubeu prikupio nešto više od 300 tisuća pregleda. Glazbu i tekst radio je Urban, a spot je radila njegova supruga Milica Czerny Urban.

Usporedbe radi, pjesma Ptice Matije Cveka u godinu je dana prikupila dva milijuna pregleda na YouTubeu, Grašina Jel ti reka' 'ko u tri mjeseca prikupila je više od dva milijuna pregleda, Silente su s Poljubi me za kraj u četiri mjeseca došli do skoro pola milijuna pregleda, otprilike kao i Gibonni sa svojom Lažu fotografije.

"Pjesma je nastala jednog jutra za mojim stolom"

Urban je pjesmu posvetio ženama.

"Pjesma Sama nastala je jednog jutra za mojim stolom, a nakon toga, za tim istim stolom, snimljena je njezina prva, ujedno i zadnja, verzija. To je verzija koja je sadržavala samo glas, akustičnu gitaru i moj pokušaj slaganja višeglasja", rekao je Urban nakon izlaska pjesme.

"O samoj tematici pjesme ne bih previše govorio. Vjerujem da je njena priča dovoljno jasna i nema je potrebe dodatno objašnjavati slušateljima", dodao je tijekom premijere pjesme.

U spotu se pojavljuje 11 žena među kojima je i Belma Džomba. "Osjećala sam da je cijelu priču, posvećenu i ispjevanu o ženama, potrebno ostaviti u potpunosti nama, tako da sam prvi puta snimala Damiru i bendu spot u kojem nikoga od njih nema. Svaka od žena koja se u spotu pojavljuju utjelovljuju i snagu i krhkost žena, one su dale spotu i svoje intimne priče, ali i simbolički i univerzalno progovorile u ime svih nas", rekla je Urbanova supruga Milica o spotu.

Urban ima i najbolji album

Urban je na Porinu slavio i u kategoriji albuma godine s albumom Lipanj, srpanj, kolovoz. Isti album je proglašen i najboljim rock albumom. 

Matija Cvek proglašen je najboljim muškim vokalom, a dobio je i priznanje za pop album godine. Dunja Ercegović iz grupe Bad Daughter s pjesmom Favorite Game dobila je Porina u kategoriji najbolje ženske izvedbe. Filip Rudan je novi izvođač godine, a Porina za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda te, posthumno, Aki Rahimovski.

Reakcije...

Nakon dodjele nagrada pojavile su se i prve reakcije na Twitteru.

"Nije ni čudo što Hrvati slušaju cajke pored ovakvog jada od zabavne glazbe... Porin... negledljivo!", "Mislila sam da je večeras Porin, kad ono Lijepom našom", "Ima netko broj od Houre i Pere Galića? Molim da im se javi da počnu snimati nove pjesme i albume, jer Porin ide onima koji im nisu ni blizu", "Dodjela najprestižnije nacionalne diskografske nagrade, takozvani Porin, ladno u červrtak? Pa da, kakav termin – takav i Porin otprilike", pišu tviteraši.

Kako se dodjeljuje Porin?

Porin je, kako stoji na službenim stranicama, "nagrada struke". 

"Porin okuplja sve glazbene vrste na jednom mjestu, i predstavlja javnosti ono što struka smatra najboljim u protekloj godini. Naravno, drago nam je kad se to poklopi sa sudom publike", objašnjavaju na službenoj stranici organizatori među kojima su HDS, HGU i HRT.

"Nagrada se dodjeljuje temeljem odluke stručnog biračkog tijela koje će se pri donošenju odluke ravnati najvišim umjetničkim i produkcijskim standardima audio i video izdanja, a ne komercijalnim uspjehom pojedinog izdanja. To je smisao i čar Porina – naime, drago nam je kad se poklopi umjetnički rezultat i komercijalni uspjeh, ali Porinovo glasačko tijelo glasa po svojoj stručnoj savjesti, i koji put Porin skreće pažnju javnosti i na kvalitetu koja još nije imala javni odjek", njihov je odgovor na pitanje "kako Porina može osvojiti netko tko nije skupio ni 10 tisuća YouTube pogleda".

A ako ste se zapitali tko je to glasačko tijelo...

"Glasačko tijelo čini struka - glazbenici (skladatelji, izvodjači, glazbeni producenti), ljudi iz šire profesije (glazbeni pisci, glazbeni urednici), tonski snimatelji, dakle svi koji sudjeluju u stvaranju glazbenog izdanja, ili su na drugi način profesionalno povezani s njim. Kriterij za ulazak su rad i ugled u glazbenoj profesiji. Glasače predlažu suosnivači Porina, a dobitnici Porina su također glasači, Na kraju tog procesa, glasače imenuje Upravni odbor Porina."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.