Osuđena vampirica Olja, prijeti joj zatvor ako ne vrati 1.6 milijuna kuna

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

REALITY zvijezda Olja Einfalt Mihovilović, poznatija kao "splitska vampirica", danas je na Županijskom sudu u Splitu osuđena po tri od pet točaka optužnice i mora vratiti veliku svotu novca u roku od dvije godine, u suprotnom ide u zatvor, piše Slobodna Dalmacija.

Za prvu točku optužnice, po kojoj su ona i suprug milijun i 121 tisuću kuna zadržali za sebe, dobila je deset mjeseci zatvora. Zbog druge točke optužnice (utaja poreza, 35.000 kuna na štetu države) izrečeno joj je šest mjeseci, dok je na račun treće optužnice, utaje poreza od 489.000 kuna, dobila također šest mjeseci. 

Izrečena joj je jedinstvena kazna od jedne godine zatvora koju neće odslužiti ako u roku od pet godina ne napravi novo kazneno djelo. No dobila je i obvezu da u roku od dvije godine vrati spomenute svote, koje sveukupno prelaze 1.6 milijuna kuna.

Najavila žalbu

Dvije točke optužnice (umanjene stečajne mase na račun vjerovnika i za sporni poslovni prostor) odbačene su. Također, Olja treba podmiriti i troškove postupka.

Nakon presude Olja je rekla da će se žaliti.

"Žalit ću se! Nisam zadovoljna jer smo puno radili, a na kraju ispada da tko god je u našem gospodarstvu nešto radio i pokušavao na kraju ispada veliki gubitnik, kao ja i moj suprug. Nismo jedina firma koja je u doba recesije imala ovakve probleme!" rekla je.

"Željela bih da se promijeni situacija u našem društvu... Bili smo iluzionisti, vjerovali da možemo, ali na kraju smo se zapetljali i napravili greške za koje nismo bili direktno krivi, ali zato ćemo se žaliti. Upali smo u probleme, bili u panici, radili veliki broj nehotičnih grešaka, nismo se htjeli obogatiti, nego spasiti radna mjesta", dodala je.

Detalji optužnice

Prva točka optužnice odnosila se na to da je Olja zajedno s pokojnim suprugom Markom Mihovilovićem od siječnja do prosinca 2009. godine uzimala novac s računa firme iako je znala da su blokirani. Dijelom su plaćali dobavljače, no milijun i 121 tisuću kuna su zadržali za sebe.

Druga točka tereti je za neistinito prikazivanje jednog računa navodno izdanog 2. siječnja 2008. godine firmi Ernest Mot d.o.o. od oko 195 tisuća kuna, za isporuku robe do koje nikad nije došlo. Temeljem tog računa su, stoji u optužnici, koristili pretporez od oko 35 tisuća kuna i prikazali manju osnovicu za obračun poreza čime su državu oštetili za nešto više od 67 tisuća kuna.

Treća točka tereti ih da su u poslovnim knjigama i prijavama PDV-a prikazali manju vrijednost robe i tako umanjili osnovicu za obračun PDV-a za preko milijun i 242 tisuće kuna. Time su državu štetili za nešto više od 489 tisuća kuna neplaćenog poreza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.