Nevjerojatna istinita priča koja je podijelila kritiku i publiku

Foto: Press

ODBROJAVANJE do Oscara i službeno je počelo. Kako se u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji film našlo osam uradaka, mi smo vam pripremili detaljnu analizu svakoga od njih.

Pratite naš oscarovski filmski serijal "OSCAR NA INDEXU" jer Blitz Cinestar za čitatelje Indexa ima nagrade iz nominiranih filmova. Pošaljite nam na mail index.nagrada@gmail.com s oznakom "Oscar na Indexu" zašto biste baš vi trebali dobiti nagradu, a ovoga puta za vas imamo 5 majica iz filma "Povratnik".

Dobitnici: 

Mirjana Bubalo
Maša Tunić
Korpar Nevia
Gordana Mičuga
Igor Franjković

Nominacije Oscar 2016

Najbolji redatelj: Alejandro G. Inárritu
Najbolji glumac: Leonardo DiCaprio
Najbolji sporedni glumac: Tom Hardy
Najbolja montaža zvuka: Martin Hernández i Lon Bender
Najbolji zvuk: Jon Taylor, Frank A. Montano, Randy Thom i Chris Duesterdiek
Najbolja šminka i frizura: Siân Grigg, Duncan Jarman i Robert Pandin
Najbolja kostimografija: Jacqueline West
Najbolja montaža: Stephen Mirrione
Najbolji specijalni efekti: Richard McBride, Matt Shumway, Jason Smith i Cameron Waldbauer
Najbolji produkcijski dizajn: Jack Fisk i Hamish Purdy
Najbolji snimatelj: Emmanuel Lubezki

O čemu se radi:

Vjerovali ili ne, onaj najnevjerojatniji dio priče je istinit, a to je da je pravi Hugh Glass 1823. ostavljen da krepa u američkog divljini, ostavljen na milost i nemilost američkim Indijancima, pomahnitalim francuskim traperima i neukrotivoj prirodi, a sve to nakon što ga je do ruba smrti doveo grizli (ne, nema silovanja).

Onaj osvetnički dio priče Inarritu je pojačao i servirao nam jedan od najturobnijih i najtežih filmova koji smo imali prilike pogledati.

Uz odličnu glumačku postavu koju čine DiCaprio, Hardy, Domhnall Gleedon i Will Poulter, hvaljeni Meksikanac snimio je svoj najjednostavniji i po mnogima, svoj najbolji film do danas, ali u isto vrijeme gledatelji su podijeljeni između onih koji ovo smatraju remek-djelom i onih koji ovo smatraju prekrasno snimljenim dva i pol sata dugim davežom.

Akademija se priključila prvoj skupini i nominirala film u čak 12 kategorija.

Što kaže kritika:

Iako se o filmu dosta pisalo u superlativima, ocjena na Rottenu je zapravo iznenađujuće solidna. Iako je film "certified fresh" s 83% pozitivnih ocjena, Alejandro González Iñárritu ovog puta nije doživio unisoni hvalospjev kao u slučaju "Birdmana" ili "Amores Perros".

No, ovo je bez ikakve sumnje "filmčina", a koliko je "Birdman" bio poslastica za ljubitelje meta filmova koji su, budimo iskreni, najzanimljiviji isključivo kritičarima, filmskim teoretičarima i zagriženim ljubiteljima sedme umjetnosti, toliko je "The Revenant" otvoren i prohodan (uvjetno rečeno) apsolutno svakom tko ima dovoljno jak želudac.

Iznenađujuće je da su neki kritičari redateljevu "samodopadnost" prepoznali u njegovom najnepretencioznijem filmu dok su mu drugi zamjerali razvučenost (iako se, priznaju, radi o "predivnoj razvučenosti" zahvaljujući još jednom dokazu veličine i važnosti Emmanuela Lubezkog).

No, ono oko čega se slažu i oni kojima se film nije svidio jest da je riječ o predivno snimljenom filmu koji definitivno nije svačija šalica čaja već brutalno epsko remek djelo u najboljem ili besmisleni sadizam u najgorem slučaju.

Ima li šanse:

Ako "The Revenant" pobjedi i uzme Oscara za najbolji film, apsolutno nitko neće biti iznenađen jer zapravo se radi o ogledu "The Revenanta" i svih ostalih s tim da je "Brooklyn" tu samo reda radi dok kod ostalih nominiranih postoji veća ili manja šansa da iznenade.

U pravilu nas najzanimljiviji okršaj čeka u kategoriji glavnog glumca gdje će DiCaprio odmjeriti snage s Damonom, Cranstonom, Fassbenderom i Redmayneom s tim da ni jedan od njih ni po čemu ne zaslužuje kipića kao DiCaprio koji je ovog puta stvarno otišao korak dalje (i pritom ne govorimo samo o ludostima koje je morao raditi već i samoj glumi). Hoće li politički korektna ljigavost prevladati pa kipić na kraju završi u rukama Redmaynea, ostaje vidjeti.

Hardyjeva uloga, koliko god kvalitetna bila, ipak je ispod razine ostalih nominiranih u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

Kategorija najboljih specijalnih efekata, šminke i najvažnije, snimatelja, definitivno su kategorije u kojima "The Revenant" zaslužuje nagrade dok za preostale kategorije, realno, nikog nije briga.

Tri stvari koje niste znali:

Iako je vegetarijanac, DiCaprio je za potrebe filma morao požderati komad bizonove jetre jer umjetna je bila neuvjerljiva, morao je naučiti i pucati iz muškete, zapaliti vatru u divljini, svladao je dva jezika američkih Indijanaca, a naučio je i ponešto o drevnim tehnikama liječenja. Tvrdi da je ovo najteža izvedba u njegovu životu.

Tijekom snimanja umjetno svjetlo korišteno je samo jednom i to u sceni u kojoj je vjetar izazivao probleme s logorskom vatrom koja je u tom trenutku bila jedini izvor svjetlosti. "Morali smo postaviti nekoliko sijalica oko vatre kako bismo osigurali svjetlost, ali to je jedino što smo koristili", otkriva Lubezki.

Brutalna scena s medvjedom snimljena je uz pomoć kablova i kaskadera koji su DiCaprija bacali na sve strane, a grizli je, naravno, dodan naknadno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.