Može li "Brooklyn" dobiti Oscara? Bit će to jedno od najvećih iznenađenja ikad

Foto: Press

ODBROJAVANJE do Oscara i službeno je počelo. Kako se u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji film našlo osam uradaka, mi smo vam pripremili detaljnu analizu svakoga od njih.

Pratite naš oscarovski filmski serijal "OSCAR NA INDEXU" i osvojite nagrade!

Nominacije Oscar 2016

Najbolja glumica: Saoirse Ronan
Najbolji adaptirani scenarij: Nick Hornby prema knjizi "Brooklyn" Colma Tóibína

O čemu se radi:

Godina je 1952., a mlada Eilis Lacey živi u Enniscorthyju, malom gradu na jugoistoku Irske i sprema se na veliki potez - seli u Ameriku kao i mnogi njezini sunarodnjaci. Kreće u potragu za boljom budućnosti, ali problem nije samo neizvjesnost već i činjenica da iza sebe ostavlja sestru i majku.

Radi se o uprizorenju uspješnog romana Colma Toibina iz 2009. koji je Observer proglasio jednim od deset najboljih povijesnih romana svih vremena, a brojni su je kritičari (i povjesničari) pohvalili zbog mnogih autentičnih detalja i činjenice da bira manje uhodane staze da ispriča sto puta viđenu priču o irskim doseljenicima.

Na svu sreću, redatelju Johnu Crowleyju (Boy A, True Detective) i književniku i scenaristu Nicku Hornbyju (High Fidelity, About a Boy) pošlo je za rukom to prenijeti na veliko platno, a sve ono što od ovakvih filmova očekujete, ovdje nećete pronaći.

Radi se o izuzetno optimističnom i pozitivnom malom filmu koji će možda i ostati u sjeni ovogodišnje "teške artiljerije", ali svakako i filmu koji bi se trebao naći na vašem radaru.

Što kaže kritika:

Lista nominiranih u kategoriji najboljeg filma ove godine ne sadrži niti jedan slabije ocijenjen film, a "Brooklyn" je jednostavno opčinio kritičare tako da na Rottenu u ovom trenutku ima 100% pozitivnih kritika (što ga čini najbolje ocijenjenim filmom). Međutim, to ujedno i nije dobar znak jer neki će reći da ga to čini "dosadno dobrim filmom".

"Brooklyn" to možda i jest, ali u isto vrijeme radi se o "dirljivom", "ljudskom", "toplom", "ugodnom", "predivno snimljenom", "romantičnom", "slatkom" i "dražesnom" filmu. I zaista je tako. Radi se o filmu koji će razoružati i najveće cinike, a Ronan je ponovno dokazala da je jedna od ponajboljih mladih glumica.

Kritičar Calvin Wilson napisao je: "Ako mislite da današnji filmovi nisu kao oni nekoć, Brooklyn će vas razuvjeriti na veličanstven način". Ovo je možda i jedan od boljih opisa filma koji posezanjem u košaru klasičnih uzora izbjegava zamku u koju upadaju mnogi moderni filmovi koji kao da se natječu u tome tko će snimiti brutalniji film o životu doseljenika.

"Brooklyn" nije jedan od tih filmova, ali uspijeva biti izuzetno realan i u isto nas vrijeme ne gnjaviti sadizmom prema likovima kojima se bavi.

Ima li šanse:

Realno, nikakve. U najboljem slučaju - vrlo male.

Vratit ćemo se nakratko na to da je riječ o "dosadno dobrom" filmu. Naime, "Brooklyn" je neodoljiv film, ali u isto vrijeme djeluje i kao jedini film u kategoriji koji nema apsolutno nikakve šanse da osvoji Oscara. Društvo mu pravi "Room", ali čak i Abrahamsonov film ima stranu koja ga čini realnijim pobjednikom.

To ne znači da se "veliki obrat" ne može dogoditi, ali dogodi li se to, bit će riječ o jednom od najvećih iznenađenja ikad.

Izvrsna Saoirse Ronan također ima veliku konkurenciju u vidu Brie Larson koja je po mišljenju mnogih već pobjedila. No, čak i da nije tako, tu su i Cate Blanchett i Charlotte Rampling koje imaju podjednake šanse.

Isti problem ima i Nick Hornby čija je konkurencija također nemilosrdna (Room, The Big Short, The Martian).

Realno, od svih filmova ove godine, Brooklyn već unaprijed djeluje kao film osuđen na postojanje lišeno Oscara. No, kritičari ga obožavaju, publika također, Irci još više, osvojio je BAFTA-u za najbolji britanski film i naći ćete ga na svakoj listi najboljih filmova 2015. Nažalost, sve to znači vrlo malo.

Tri stvari koje niste znali:

Saoirse Ronan baš je bila na manikuri kada je doznala da je nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice. u slavljeničkom raspoloženju kupila je šampanjac svima koji su se zatekli u salonu.

Tijekom premijere na Sundance Film Festivalu, publika je bila toliko oduševljena da je okupljene nagradila ovacijama.

Ovo je jedan od najuspješnijih irskih filmova u posljednjih 19 godina. Imao je najveće otvaranje i u kinima se zadržao dulje od bilo kojeg drugog irskog filma. Prešišao je čak i mega popularnog "Michaela Collinsa" iz 1996.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.