Organizatori Eurosonga: Shvaćamo nezadovoljstvo, ali sigurnost je naša najveća briga

Foto: EPA

UKRAJINSKI predstavnici Kalush Orchestra pobijedili su na Euroviziji u Torinu u Italiji ove godine, a tradicija ovog glazbenog natjecanja je da zemlja koja pobijedi postaje domaćin natjecanja iduće godine. Nedavno je Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila da pregovaraju s BBC-jem da Ujedinjeno Kraljevstvo preuzme ulogu domaćina u 2023. godini.

Ova odluka razočarala je mnoge, a ukrajinski, poljski i britanski političari nezadovoljni su dogovorom te govore da se Eurosong mora održati u Ukrajini. Organizatori su se oglasili nakon kritika o promjeni domaćina. U službenoj izjavi objavljenoj jučer rekli su da je odluka da se Eurosong preseli u Ujedinjeno Kraljevstvo donesena radi sigurnosti.

Ne zadovoljavaju uvjete sigurnosti

"EBU razumije nezadovoljstvo proizašlo iz objave kako se Eurosong 2023. ne može održati u Ukrajini, ovogodišnjoj pobjedničkoj zemlji. Odluka je donesena na osnovama EBU-ove odgovornosti da osigura uvjete koji udovoljavaju zaštiti i sigurnosti svakoga tko radi i sudjeluje na događanju, čiji planovi trebaju odmah započeti u zemlji domaćinu.

Najmanje 10 tisuća ljudi treba raditi na Eurosongu, što uključuje produkcijsku ekipu, osoblje i novinare. Očekuje se dolazak dodatnih 30 tisuća obožavatelja Eurosonga iz cijeloga svijeta. Njihova sigurnost je naša najvažnija briga", napisali su.

Kažu da se sve televizije sudionice natjecanja moraju slagati s pravilima natjecanja koja u ovoj situaciji jasno govore da se Eurosong u slučaju više sile kao što je rat mora preseliti u drugu državu.

"U odgovoru na EBU-ov upitnik utvrđen je niz rizika koji bi mogli utjecati na neposredno planiranje ovako velikog događanja, uključujući i ozbiljne rizike zračnih napada iz zrakoplova ili napada dronovima i/li projektilima, koji mogu uzrokovati značajne žrtve, bili su istaknuti u procjenama Ukrajinaca koje su nam dostavili.

Dodatno, EBU je zatražio neovisno mišljenje i savjete stručnjaka za sigurnost koji jasno govore da protumjere predložene za ublažavanje prijetnji događanja u Ukrajini nisu dovoljne za međunarodno javno događanje i da je rizik za masovne žrtve zbog trenutnog rata veoma visok", piše u izjavi.

Ponovili su i izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji kaže da bi "rat mogao trajati godinama" te ističu činjenicu da u 2023. godini nije zakazan niti jedan veći koncert u Ukrajini.

"Sve to doprinosi ukupnoj ocjeni EBU-a da u pogledu sigurnosnih i operativnih jamstava nisu ispunjeni nužni zahtjevi za domaćinstvo, kao što je navedeno u pravilima Eurosonga.

Uzimajući sve ovo u obzir, EBU je, sa žaljenjem, donio odluku da se događaj preseli u drugu zemlju i nastavit će razgovore o pronalaženju prikladnog mjesta za Eurosong sljedeće godine. Sretni smo što možemo dalje surađivati s našim ukrajinskim članom UA:PBC o svim tim pitanjima", zaključak je objave.

Što se tiče dogovora s Ujedinjenim Kraljevstvom oko održavanja Eurosonga u toj zemlji, EBU nastavlja pregovore s BBC-jem, ali konačnog rješenja još uvijek nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.