Obišli smo potopljeno naselje na dnu Lokvarskog jezera, pogledajte fotografije

Foto: Index

ZBOG remonta i održavanja ispražnjeno je Lokvarsko jezero, umjetno jezero koje nastalo izgradnjom brane na rijeci Lokvarki 1954. godine. Uz jezera Bajer i Lepenica, dio je hidroenergetskog sustava (HES) Vinodol, a o tome smo vam pisali ranije. Sada smo ga i obišli, a dno skriva svašta. Povlačenjem vode otkrilo se što se pod jezerom skrivalo od 1950-ih godina, kada je i izgrađeno.

Iako su neki pisali kako lokalne vlasti planiraju na isušenom dnu jezera organizirati koncerte i manifestacije, prilično smo sigurni kako se to neće dogoditi jer se na ulazima u isušeno jezero nalaze upozorenja kako je potrebno izbjegavati samo dno zbog opasnosti od živog blata.

I stvarno, na dijelovima tlo nije stabilno ni čvrsto, pa ako ćete i obići isušeno dno, budite vrlo oprezni i u širokom luku izbjegavajte vidno mokre dijelove, a s onih koji pod nogama djeluju nestabilno odmah se maknite.

 

Potopljeno naselje

Radovi na održavanju bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza i nakon toga u Lokvarsko jezero počet će se vraćati voda, i to prirodnim dotocima, pa će brzina punjenja ovisiti o vremenskim uvjetima. Posljednji je put jezero ispražnjeno prije 22 godine, odnosno 2001. godine.

Na dnu jezera su ostaci nekadašnjeg naselja Srednji Jarak u kojem je živjelo četiristotinjak ljudi. Vidljivi su ostaci kuća i ostalih građevina, nekadašnja cesta Lujzijana i Carev most koji su nekad, prije postojanja jezera, bili u toj zelenoj udolini. Zapisi kažu kako je naselje osim kuća imalo i tri pilane.

Jezero je 1954. godine potopilo dio originalne trase Lujzinske ceste od Mrzle Vodice do Lokvi, a kad je voda u jezeru, prilikom niskog vodostaja može se vidjeti Carev most. Obitelji naselja Srednji jarak, koje su se naselile na tom mjestu nakon izgradnje Lujzijane 1805. godine, zauvijek su iseljene prije punjenja Lokvarskog jezera.

Ostaci kuća
Carev most
Ostaci ceste Lujzijane

Riba je iseljena, rakovi su ostali

Iz jezera su prilikom isušivanja iseljene ribe. Ribiči su ih pokušali spasiti što više, a jedna od cjenjenijih u jezeru je pastrva. Ribu su preselili u jezero Mrzla vodica koje je od Lokvarskog jezera udaljeno koji kilometar. Postupno će je vraćati u Lokvarsko jezero, kako se bude vraćala i voda.

Isušivanje, nažalost, nisu uspjeli izbjeći brojni rakovi koji su ostali zarobljeni i isušili se zajedno s jezerom. Sada se po jednom dijelu dna može naći mnoštvo oklopa koji se na dodir pretvaraju u prah.

Inače, Lokvarsko je jezero kad je napunjeno vodom omiljeno boravište ribiča, jer je osim pastrve bogato klenom, šaranom, piorom i karasom. Navodno je baš u Lokvarskom jezeru 1973. godine ulovljena najveća riječna pastrva u svijetu, teška nevjerojatnih 25.40 kilograma.

Nisu Lokve samo jezero

Zanimljivo, na Lokvarskom jezeru je održano Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji te brojne međunarodne veslačke regate, a od 1978. godine ovdje se održava tradicionalni susret planinara, biciklista i ostalih ljubitelja prirode pod nazivima POJ i BOJ (pješice ili biciklom oko jezera).

Oni kojima se obilazak isušenog Lokvarskog jezera po ovim temperaturama čini prenaporan mogu prošetati po šumskoj stazi oko jezera koja je duga 17 kilometara, ili pak mogu posjetiti špilju Lokvarku, najveću špilju Gorskog kotara i jednu od najvećih u Hrvatskoj.

Ulaz u špilju otkriven je slučajno 1911., za vrijeme radova u tamošnjem kamenolomu. Kroz Lokvarku su uređeni putovi i postavljeni mostići i ograde pa je osposobljena za turiste. Ulaz je 12 eura, a otvorena je od srijede do nedjelje i praznicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.