Nominacije za najbolji strani film: Zlostavljanje žena, zatvorski život i nasilje u idiličnom selu

NJEMAČKA predratna drama Michaela Hanekea "Bijela vrpca", koja je prošle godine dobila nagradu u Cannesu, favorit je u kategoriji za najbolji strani film na ovogodišnjim Oscarima.

Uz njega, u istoj je kategoriji nominiran peruanski film "Mlijeko tuge", koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu na Berlinaleu, argentinski "The Secret in their Eyes", izraelski "Ajami" i francuski "Un Prophete". Dobitnik Zlatnog globusa, austrijski filmaš Michael Haneke čiji su filmovi "Cache", "The Piano Teacher" i "Funny Games" odavno poznati i priznati u Europi, mogao bi ove godine osvojiti prvog Oscara. Film "Bijela vrpca" smatra se odličnom studijom ljudskih odnosa koji su doveli do razvoja nacizma. Priča je smješta u jedno selo, u predratnoj Njemačkoj gdje niz događaja dovodi do otkrivanja mučnih tajni idiličnog mjesta. Haneke je odbio komentirati nominaciju za Oscara.

Dva južnoamerička filma

"Mlijeko tuge" mlade peruanske redateljice Claudie Llose progovara o problemu zlostavljanja žena tijekom višedesetljetnog rata između vlade i gerilskih skupina. Riječ je o prvom peruanskom filmu nominiranom za Oscara. Još jedan južnoamerički film "The Secret in Their Eyes" argentinskog redatelja Juana Jose Campanella, ima dobre izglede za osvajanje zlatnog kipića s obzirom da je Campanella bio nominiran 2002. godine za film "Son of the Bride". Poznato je kako Akademija voli nadoknađivati svoje "propuste" u prošlosti te je sklona nagraditi redatelje koji su duže prisutni na Oscarima, ali nisu ništa osvajali.

Život Palenstinaca u Izraelu

"Ajami" je film izraelskog Arapa Scandara Coptija koji opisuje težak život u židovsko-arapskoj četvrti grada Jaffe. Redatelj je rekao da se nada kako će prikazivanje nasilja, siromaštva i prisutnosti droge u Jaffi, podići svijest o tome kako zapravo izgleda život Palestinaca u Izraelu. "To će nas staviti na kartu svijeta", rekao je Copti komentirajući nominaciju.

Preživljavanje u zatvoru

Proslavljeni francuski redatelj Jacques Audiard sa svojim je filmom "Un Prophete" osvojio drugu nagradu na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu. Radi se o zatvorskoj drami koja prikazuje nepismenog zatvorenika koji sam sebe obrazuje i postaje ključan igrač u krugovima krijumčara droge. Zatvorski život i snalaženje u krutim pravilima bandi pokazuje kako se ta pravila ne razlikuju puno od onih u "vanjskom svijetu".

Kontroverzan odabir filmova

Prošle je godine titulu najboljeg filma na stranom jeziku osvojio japanski film "Odlasci" o glazbeniku koji priprema tijela za sprovode. Za mnoge je to bilo iznenađenje, jer se od početka favoritom smatrao izraelski dokumentarac "Waltz With Bashir". Proces nominacija u toj kategoriji već je godinama sporan, jer svaka zemlja može prijaviti samo jedan film zbog čega mnogi dobri filmovi niti ne uđu u konkurenciju, a izbor između 60 kandidiranih uglavnom vrše stariji i umirovljeni članovi Akademije koji imaju vremena ići na kino-predstave avangardnih filmova. Akademija je stoga prošle godine uspostavila posebnu komisiju za izbor devet filmova koji su ušli u uži krug za nominacije dok je druga komisija zadužena da iz toga napravi izbor pet nominiranih stranih filmova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.