Niko Pulić prikovan za bolnički krevet zbog korone: Trojica kraj mene su umrla

Foto: Tibor Jurjevic/PIXSELL

NIKO PULIĆ progovorio je o borbi s koronavirusom, zbog koje je još uvijek prikovan za bolnički krevet.

Na Uskrs je dobio temperaturu, a otišao je dva dana kasnije testirati se. 

"Pozitivan. Srijedu, četvrtak i petak bio sam kod kuće. Međutim, vidio sam da nešto ne štima s mojim tijelom, da ne mogu disati, iako se temperatura smanjivala i nije me ništa boljelo. Ali, baš sam se osjećao loše te sam pošao na Hitnu. Napravio sam snimku pluća. Kad sam to napravio, liječnici su me pogledali i upitali: 'Kako ti uopće dišeš?'" ispričao je za Slobodnu Dalmaciju.

Lijevo plućno krilo bilo je zahvaćeno gotovo 90 posto, a desno 85 posto.

"To je bilo prije više od 20 dana. Nisam se zarazio preko čovjeka, nego izgleda negdje na putu, na pumpi, u trgovini, kupujući cvijeće kad sam išao na groblje...", rekao je.

"Iz bolnice ću za 15-20 dana"

"Četiri dana nakon mene koronu je dobila supruga Vikica, na kraju i kći Petra. Zatim je i Vikica došla u bolnicu, a Petra je bila deset dana doma u izolaciji. Vikica je, hvala Bogu, izašla iz bolnice, a ja ću, ako Bog da, za 15-20 dana. Sad sam na toplom kisiku. Bio sam gotovo na maksimumu. Polako se to smanjuje dok opet pluća ne prorade", ispričao je najbolji hrvatski automobilist.

"Najgore je bilo 13., 14., 15. travnja. Malo je nedostajalo da me ne stave na respirator. Toliko sam loše bio. Zatim doživiš da ljudi pokraj tebe umiru. Od kad sam tu, trojica su umrla, između 62 i 69 godina. Jedan je doživio moždani, drugi srčani udar... Ne znaš što nosi dan, a što noć. Slušam doktore, svaka im čast. Nije ni njima lako", kaže.

"Nema pravila, čak bi možda bilo bolje da sam pušač ili da pijem nego što sam sportaš. Možda me ne bi ovako zahvatilo. Liječnici kažu da nema pravila. Jedem li normalno? Nikad mi apetit nije otišao, ali do prije četiri dana nisam mogao sjesti na krevet te pojesti bilo što u komadu. Nakon svakog zalogaja morao sam odmoriti. Nisam mogao žvakati hranu, gutati i disati, morao sam prevariti disanje da bih mogao sažvakati... Ako to nisam uspio, morao sam pljuvati hranu jer nisam imao zraka. Strašno. Ne mogu popiti dva gutljaja vode. Prvo jedan. Uhvatiti potom zraka, odmoriti pa onda popiti drugi gutljaj. Potom opet isto. Aparat te drži na životu", opisao je svoju borbu Pulić.

"Život ti visi o koncu"

"Nakon svega sam uvjeren da ako se ne cijepiš, teško možeš izbjeći koronu i probleme. Svi su se oko mene čudili. Znaju gdje sam sve išao, a išao sam u međuvremenu u Italiju, u Španjolsku, u Njemačku, u Poljsku sam išao testirati automobil. U Italiji sam bio na trkama. Bilo je u Italiji 170 auta, plus pratnja, dakle oko tisuću ljudi. Pazio sam se, i ništa. I onda pokupim, tko zna gdje i tko zna kako, te ti život visi o koncu...", napominje Pulić i dodaje da ga liječnici stalno provjeravaju.

"Nije se s koronom šaliti, a mnogi je ne shvaćaju ozbiljno. Ima i onih koji misle da ona ne postoji, da je ona izmišljena. Zatim, mnogi misle da će proći za dan-dva, i to je to. Ljudi, nemojte čekati. Čim ste pozitivni i osjećate se slabo, isti tren u bolnicu. Da sam došao u bolnicu koji dan ranije, kao što je bio slučaj s Vikicom, odmah bi vidjeli na rendgenu da su mi pluća zahvaćena, tada bi to bilo dosta manje nego što je bilo nekoliko dana poslije te bih možda već bio izašao", upozorio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.