Nijemci na karnevalu kritizirali aktualne političke događaje. Pogledajte fotke

Foto: EPA

U njemačkim pokladnim centrima uz Rajnu karnevalska proslava brojnim povorkama danas doživljava svoj vrhunac, a tradicionalno se koristi prilika za kritiku aktualnih političkih događaja.

Brojne političke poruke

Najoštriju satiru po tradiciji prakticiraju sudionici karnevala u Düsseldorfu. Tako su se ove godine pojavila kola koja prikazuju ruskog predsjednika Putina i poglavara Ruske pravoslavne crkve Kirila prilikom oralnog seksa, a na jednima od kola potencijalni budući predsjednik SAD-a Donald Trump rezbari kukasti križ u američku zastavu.

Karnevalisti su tematizirali i bliskoistočni sukob na kolima koja pokazuju pripadnika Hamasa kako palestinsku obitelj gura ispred izraelskog tenka. U Kölnu se na udaru kritika, između ostalih, našao njemački kancelar Olaf Scholz, koji je prikazan kao ljenjivac, te ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prikazana kao slon u porculanskoj radnji.

Kritizirana je i stranka AfD, koja je dovedena u direktnu vezu s nacističkim razdobljem. 

Zasad nema većih incidenata na karnevalima u Njemačkoj

Povorke u karnevalskim središtima poput Mainza, Kölna i Düsseldorfa krenule su prijepodne, a sudionici karnevala već su u noći s nedjelje na ponedjeljak zauzimali mjesta za praćenje povorke. Sudionici povorke sa svojih kola u mnoštvo tradicionalno bacaju slatkiše i cvijeće.

Karneval, čiji je završni dio započeo još u četvrtak, za sada, prema priopćenju policije, prolazi bez većih incidenata, s iznimkom povorke u Bochumu, čiji je polazak otkazan za nekoliko sati zbog pismene prijetnje. Pokladni ponedjeljak (Rosenmontag) predstavlja vrhunac karnevalskog slavlja u Porajnju, a završava u srijedu, na Pepelnicu.

Karneval se u Njemačkoj slavi pretežito u katoličkim dijelovima zemlje, dok se u protestantskom dijelu, što se odnosi na sjever i istok zemlje, karnevalska slavlja uglavnom ignoriraju. Prema procjenama Instituta za njemačko gospodarstvo iz Kölna, karnevalska slavlja ostvare promet od 1.7 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.