Nekoliko ideja za uređenje malih gradskih lođa i balkona, pretvorite ih u ljetnu oazu

Foto: 123RF

AKO već ljeto provodite u gradu, zašto ne biste svoje male balkone i lođe pretvorili u oaze za guštanje? Čak i ako vam balkon služi za uzgoj biljaka i začina ili za ispijanje jutarnje kave, postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati kako biste prostor ipak iskoristili maksimalno i možda ga koristili i za više stvari odjednom.

Za vas smo malo pronjuškali internetom i otkrili nekoliko inspirativnih ideja koje vam mogu pomoći u preuređivanju balkona i lođa. Krenimo redom.

Trik je u neutralnim bojama

Najčešća vrsta balkona u većim gradovima su oni duguljasti i kratki. Iako možda na prvu zvuči kao ne baš sjajna kombinacija, i za to postoji rješenje. Ovakvi vam balkoni najčešće ostavljaju dovoljno prostora za stol i dvije stolice, a trik je u neutralnim bojama koje će vizualno proširiti prostor. Birajte i namještaj i boju zidova, kao i ograde u neutralnim bojama. Zidove možete ukrasiti po želji, a odlučite li se na cvijeće u teglicama važno je da teglice budu male veličine, a biljke niskog rasta. Na stolić obavezno postavite malu lampicu koja će pružiti dašak romantike u ljetnim večerima.

Ne štedite na lampicama

Imate li uski i dugački balkon, onda dobro znate da je na njega nemoguće postaviti neku ogromnu sjedeću garnituru. Savjetujemo vam da stavite par stolica, ali i debljih jastučića na pod na kojima se također može sjediti. Duž balkona postavite neki veseli tepih koji će podići izgled cijelog balkona, a namještaj birajte neutralnih boja. U kut balkona možete postaviti policu za cvijeće, a njene rubove ukrasite lampicama. Ne štedite na njima, postaviti ih možete i duž ruba balkona pa će dodatno isticati koliko je balkon dugačak.

Balkon koji svi želimo

Nešto rjeđi oblik balkona koji možemo vidjeti u gradovima je onaj kratki, ali široki. Postavite na ovaj balkon drveni pod, a na njega nekoliko manjih tepiha. Za sjedenje možete uzeti neku manju garnituru, ali i par stolica te podložaka za sjedenje će izgledati prilično šarmantno. Ovakav oblik balkona ostavlja vam dovoljno prostora za uzgoj biljaka koje možete postaviti čak i na držače na zidovima, ali ih i ostaviti u teglicama na podu. Izbor je na vama.

Što sa zatvorenim prostorom?

Glavni problem kod zatvorenih lođa jest nedostatak dnevnog svjetla pa na rasvjeti nemojte štedjeti. Postavite podne lampe, stolne lampe, lanterne, lampice, svijeće, sve što poželite. Što se tiče biljaka, vertikalni su vrtovi idealno rješenje za zatvorene prostore.

Imate li lođu koja je skoro pa potpuno zatvorena, pretvoriti je možete u manji dnevni boravak. Na sredinu prostorije postavite drveni stol i stolice, a na pod neki razigrani tepih. Postavite i nekoliko sobnih biljaka koje će pridonijeti osjećaju da ste u dnevnom boravku.

Izbor namještaja

Kao što smo već napomenuli, najbolje je birati namještaj neutralnih boja koji će prostor vizualno povećati, no nemojte ga zaboraviti kombinirati s veselim detaljima. Ukrasne jastučiće, lampe, tepihe i police birajte u veselim ljetnim bojama. Birajte okrugle stolove, stolice koje se sklapaju, a za sjedenje vam može poslužiti čak i običan sanduk. Namještaj nastojte postavljati uz zid, nikako na sredinu prostorije (osim u slučaju potpuno zatvorene lođe), a vertikalni su vrtovi najbolje rješenje za uzgoj biljaka i začina.

Šarm cijelom prostoru može dati i nekoliko knjiga odloženih na stolić ili policu, prebačena dekica preko stolice i čupavi ukrasni jastuci. I zapamtite – manje je više. Previše detalja može prostor učiniti vizualno pretrpanim, a to svakako želimo izbjeći.

Za koju se god ideju od ovih odlučili, sigurni smo da ćete lakše podnijeti ljeto u gradu i guštati na svom novom balkonu u odličnom društvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.