Jedna od najvećih pjesama u povijesti hrvatske glazbe nije uspjela otići na Eurosong

Screenshot: YouTube

DANAS je Eurosong za mnoge parada neukusa i kiča koju prate tek ljudi sumnjivog osjećaja za estetiku, ali nekad su se za odlazak na Euroviziju natjecale najveće jugoslavenske zvijezde.

Danas može zvučati nevjerojatno, ali nekad su se za odlazak na Euroviziju natjecale zvijezde poput Miše Kovača, Josipe Lisac i Olivera Dragojevića.

I nitko od njih nije pobijedio.

Mišo Kovač pokušao je na Eurosong otići 1983. godine, ali je na Jugoviziji s pjesmom Posadi cvijet završio na desetom mjestu.

Oliver Dragojević je na Euroviziju pokušavao otići čak dva puta. Nije uspio, ali pjesme koje je tada otpjevao zauvijek su ostale hitovi. 

Prvi put je to pokušao 1988. godine, kada se Jugovizija održavala u Ljubljani. Pjevao je pjesmu Dženi i završio na drugom mjestu. Na Eurosong je otišao bend Srebrna krila s pjesmom Mangup.

Dvije godine kasnije na Jugoviziji je nastupio sa Zoricom Kondžom. Pjevali su pjesmu Sreća je tamo gdje si ti i završili na trećem mjestu. Na Eurosong je otišla Tajči.

Bezvremenski hit Dade Topića i Slađane Milošević Princeza (Negde izvan planeta) natjecala se za Eurosong 1984. godine i završila na petom mjestu. Pobjeda je pripala Vladi Kalemberu i Izoldi Barudžiji i pjesmi Ciao Amore.

Ni jedan od najvećih hitova u povijesti hrvatske glazbe i najveći hit Josipe Lisac Gdje Dunav ljubi nebo nije uspio vidjeti eurovizijsku pozornicu. 1987. godine je Josipa Lisac završila na devetom mjestu. Pobijedili su Novi Fosili i pjesma Ja sam za ples.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.