"Najpoznatiji film o Vukovaru nije ni blizu pokazao užas koji se dogodio tamo"

Foto: IMDb

I OVE godine HRT će prikazati film Harrisonovo cvijeće, francusku dramu iz 2001. godine koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu spisateljice Isabel Ellsen. Radnja filma se odvija u ratom zahvaćenom Vukovaru, gdje Sarah Lloyd traži svog supruga Harrisona, ratnog novinara koji je nestao.

Nakon što je film ugledao svjetlost dana nisu svi bili oduševljeni viđenim. Stephen Kinzer je početkom 2002. godine za New York Times kritizirao film koji, po njegovom mišljenju, nikako nije prenio užas koji se dogodio u Hrvatskoj. Kinzer se u tekstu pita kako bi Amerikanka iz New Jerseya, prostodušna žena jednog novinara tek tako mogla ući u Vukovar i preživjeti sve ono što ju je dočekalo tamo. Kritičar je tom prilikom usporedio odnos Amerikanaca prema ratovima u drugim dijelovima svijeta s odnosom koji imaju kada o tome snimaju filmove.

"U filmu je prikazano kako se grupa novinara obraća srpskim vojnicima, liježe pred tenkove i stoji pred njima fotografirajući ih te viče "Novinari". Prava je ludost pomisliti da su novinari opće znali toliko srpsko-hrvatskog da bi komunicirali s njima te da bi vojnici na njih obraćali pažnju".

Kinzer je u tekstu te godine oštro kritizirao i redatelja Chouraquia te iznio da smatra da se ovaj nije dovoljno potrudio istražiti emocije i političke prilike koji su izazvali sukobe u bivšoj Jugoslaviji, kao ni razloge zašto je svijet toliko dugo čekao da se umiješa u njih.

"Iako imaju puno manje mogućnosti, redatelji s prostora bivše Jugoslavije su napravili puno bolje filmove od ovoga, baš zato što su dovoljno upućeni", zaključio je Kinzer 2002. godine te tom prilikom spomenuo film Ničija zemlja, za koji je Danis Tanović dobio i Oscara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.