Najpoznatija svjetska fotografkinja Annie Leibovitz otvorila izložbu

ANNA-LOU "ANNIE" LEIBOVITZ je američka fotografkinja čiji rad je prepoznatljiv diljem svijeta, a mnoge su njezine fotografije kultne i vječne, poput one s Yoko Ono i Johnom Lennonom fotografiranom na dan Lennonove smrti. Pred objektivom stajale su joj najveće svjetske zvijezde, od glumaca i glumica, manekenki, pjevačica, dizajnera i sl. Zbirku fotografija izložila je u madridskom "FotoEspana" a nazvala ju je "Vida de una fotografa 1990-2005".

Poznata je fotografija Angeline Jolie sa sinom Maddoxom ili, pak, Johnny Depp i njegova bivša djevojka Kate Moss. Johnny Deep joj je inače posebna inspiracija, a mnoge djevojke će se složiti da ih to uopće ne čudi, jer je Johnny pri vrhu ljestvice najseksepilnijih muškaraca na svijetu. Za naslovnicu Vanity Faira fotografirala je i novog američkog predsjednika Baracka Obamu, a nekoliko dana kasnije za naslovnicu Voguea njegovu suprugu i Prvu damu Amerike Michelle Obamu.

I Leibovitz je lezbijka

Annie je rođena 2. kolovoza 1949. godine kao treće od šestero židovske djece. Njezina joj je bila plesačica a otac pukovnik u američkim zračnim snagama. Kako se otac zbog posla često morao seliti fotografiju je otkrila u vrijeme dok su živjeli na Filipinima. U srednjoj školi zainteresirala se za umjetnost te je počela s pisanjem i sviranjem raznih instrumenata. Kada su se preselili u San Franciso, upisala je studij umjetnosti pri kojem je učila slikati.

Leibovitz je poznata i po romantičnoj vezi sa spisateljicom Susan Sontag. Upoznale su se 1989. godine kad su obje već bile dobro znane u svojim poslovima, a Leibovitz ju je tada zamolila da kritizira njezine fotografije. Annie Leibovitz ima troje djece, Sarah Cameron Leibovitz koju je rodila kad joj je bila 51. godina, te blizanke Susan i Samuelle koje je rodila surogat majka u svibnju 2005. godine.

Zamalo bankrotirala

No, nije sve med i mlijeko u Annienom životu. Naime, ovog veljače posudila je 15.5 milijuna dolara kako bi pokrila enormne troškove koji su joj se nagomilali u zadnje vrijeme. Kako bi vratila te novce digla je hipoteku na nekoliko kuća, pa čak i na sve fotografije koje je ikada snimila. NY Times je tada napisao:

"Jedna od najuspješnijih fotografkinja na svijetu morala je založiti svaki škljocaj svog shuttera kako bi otplatila dugove". Iako je bila do grla u financijskim problemima Annie se ipak izvukla, a tomu joj je najviše pomogao honorar od dva milijuna dolara godišnje koji joj isplaćuje Vanity Fair.

L.V.
Foto: JLP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.