Hrvatski glazbenici, sram vas je Porina? A zašto ne odbijete nagradu?

Foto: Press/YouTube

31. izdanje najpoznatije hrvatske glazbene nagrade donijelo je sa sobom mnoge zanimljive odluke stručnog žirija koje su izazvale dosta komentara na društvenim mrežama i šire.

Koji su najčudniji izbori u svakoj kategoriji?

Album godine

Mia Dimšić - Monologue

Taj album je kolaž dobrog starog autorskog potpisa Mije Dimšić za djecu do 12 godina, a ovdje možete pročitati koliki je flop doživio kod publike.

Usporedba trenutne statistike s brojkama od prije mjesec dana govori dovoljno: 29. 12. najslušanija pjesma na albumu imala je 3531 slušanje, 5.1. imala je 3651 slušanje, a 9.2. (više od mjesec dana kasnije) ima 4253 slušanja.

Puževim korakom do publike, ali brzinom munje do Porina!

Pjesma godine

Psihomodo Pop - Dižeš me

Gobac je simpatičan i karizmatičan frontmen i dan-danas, u to nema nikakve sumnje. Ali ova pjesma je umoran i reduktivan kopipejst svega što rade već 40 godina, aranžman je simpatičan i euforičan, ali pjesma je gola kao nekad Gobac na koncertima.

Statistika: 60.139 pregleda, 271 lajk, 16 (!) komentara

Novi izvođač godine

Lu Dedić

Par loših pokušaja modernog popa i uspavanka za Dnoru 2024. su dovoljni da te kategoriziraju kao mogućeg novog izvođača godine?

Možda je u pitanju pedigre glazbene obitelji, a možda cura jednostavno nema konkurenciju jer Hrvatska ne proizvodi nove izvođače.

Producent godine

Nije nominiran Lockroom.

Vjerojatno top 3 skandaloznih odabira “stručnog tijela” na koji nemam nijedan neutuživ komentar, samo ću nabrojati što su sve producirali nominirani Goran Martinac, Ivan Pešut i Ivan Popeskić:

11 (Nika Turković), Vile se ovdje igraju (Matija Cvek), Stranac kojeg znam i Monologue (Mia Dimšić), Pianissimo i Nismo znali bolje (Marko Tolja), Bum bum (Antonela Doko), Pogled (Tina Vukov), Mantra (Mateo Pilat), Noćni taxi (Bobo Knežević), Role Filmova (The Splitters) i Wanderlust (Ivan Pešut).

Treba li vam crtati?

Najbolji album pop glazbe / najbolja vokalna izvedba

Iskreno govoreći, sva tri kandidata su tužan pokazatelj stanja naše pop glazbe.

Natali Dizdar je potpuno prespavana i irelevantna još od vrhunaca s Cocom Mosquitom, Detourov Master blaster je najmanje loš od ovog trojca jer Borgudan i s gorivom na rezervi ima dobar osjećaj za radijske melodije, a Cvekov Vile se ovdje igraju je sramotan komercijalni flop imajući u vidu da je daleko najprisutniji hrvatski izvođač ispod 40 godina.

Vokalne izvedbe jednako su irelevantne: od Natali za pjesmu s 37.000 pregleda i 37 komentara pa do Marka Tolje koji na 124.000 pregleda ima samo 21 komentar (khm khm).

Ne ulazeći u recenzije: ako je ovo najbolje što naš pop ima za ponuditi, možemo samo sjesti i plakati.

Ili pisati ovakve članke ako vam je dosadno nakon što ste prodali milijunski startup pa ne znate što bi od sebe. Ili slično.

Najbolji album rock glazbe

Bang bang - Kino i kokice

Generalno jedan od najzanimljivijih bendova na hrvatskoj sceni, i to isključivo iz krivih razloga.

Jedno jedino objašnjenje za prividan uspjeh ovog benda (kad kažem uspjeh, mislim na profit od tantijema, ne na stvarni uspjeh, veliku publiku i slično) moglo bi biti to što ga vodi Hrvoje Prskalo, producent gomile hrvatskih tantijemaša?

Ne mogu uz najbolju volju ni približno pretpostaviti što bi drugo moglo biti: pjesme ne samo da su grozne, aranžmani možda i najdosadniji u našem “mainstreamu”, a pjevačica (inače Prskalova supruga) napadni pokušaj Yaye, ali bez svih onih elemenata zbog kojih je Yaya najveći ženski vokal novije hrvatske glazbe.

Ako je glazba genijalna i ja sam potpuno u krivu, onda je u krivu i publika, pogledajte statistiku iz zadnje tri godine:

Najbolji album rock glazbe… OK, onda smo svi gluhi, samo stručno tijelo Porina zna što je pravi rokenrol.

Najbolji album alternativne glazbe

Gretta - Iz noći u dan

Ne kažem da je najvažnije da album ima nekakvu zapaženost da bi bio najbolji album godine u bilo kojoj kategoriji, ali “stručno tijelo” Porina nam doslovno govori da je to potpuno nebitno.

Zadnji Grettin singl Iluzija ima 848 pregleda, 25 lajkova i 6 komentara.

848 pregleda. Najbolji album alternativne glazbe. BRB, idem se kandidirati za najboljeg igrača Crash team racinga na svijetu jer sam pobijedio nekoliko prijatelja prije nekoliko godina.

ŠČ (extended) i Mama ŠČ (remixes) nominirani u dvije kategorije

Nekoć veliki Let 3 odavno je primarno marketinška mašina, a svoj Eurosong trenutak iskoristili su maksimalno izdavši albumčić pun remix verzija Mama ŠČ! te projekt koji je jednako neobjašnjivo na popisu nominiranih: ŠČ (extended) - album covera na kojem dobre stare Let 3 pjesme pjevaju drugi hrvatski pjevači. To je u kategoriji za najbolji album alternativne glazbe, a vjerojatno i favorit!

Mama ŠČ! (remixes) u kategoriji je najboljeg albuma elektroničke glazbe, odmah kraj legendarnog Petra Dundova i Pocket palme čija nominacija za ovu kategoriju pokazuje da je ovima iz Porina vrijeme stalo 90-ih. Možda je baš to poetika Porina - pa i većini Hrvata je tako?

Najbolji album hip hop glazbe

Reper iz sobe - Unutra

Tko? Album čega? Hip hop glazbe?

Nije problem što Reper iz sobe nije kompetentan MC koliko je problem što cijeli paket nije dotakao nikakvu publiku igdje: vodeći singl ima 5555 pregleda, 135 lajkova i 12 komentara.

Hoće li stručno tijelo Porina ikad unutra uzeti nekoga tko - sad ćete se šokirati - sluša hip hop glazbu? Već sam u nekoliko navrata spominjao da žanrovi zapravo ne postoje van marketinških smicalica, ali nominiranje Repera iz sobe samo zato što (pretpostavljam) ima lajv bend koji svira prave instrumente je prozirno i gadljivo.

Zašto mislim da su ga nominirali zbog toga? Dedukcijom - jer sigurno nisu zbog kvalitete i popularnosti.

Najbolja izvedba grupe s vokalom

Goran Bare & Majke - Budi ponosan (live)

Ovo je s live albuma iz Doma sportova, a ovo pišem čisto da oslikam mentalitet “stručnog tijela” i svježinu hrvatske glazbe: nominirana pjesma Budi ponosan izašla je 1993. godine.

Kad bi izvedbe s A strane bile raspoložive za nominacije, sljedeće godine ne bi bilo mjesta ni za što drugo.

Najbolja vokalna suradnja

Neno Belan i Mia Dimšić - Ajmo u đir

Zamislite na trenutak da postoji ikakva doza relevantnosti, meritokracije i značaja Porina. Nominacija za najbolju vokalnu suradnju je pjesma dva skromna vokala čiji se šarm temelji na specifičnosti i, u Belanovom slučaju, nekoć stvarno dobrim pjesmama, i koja je (uz strašno dobre brojke radijskog emitiranja jer su valjda ljudi stalno zvali na radio da opet puste tu pjesmu, nema što drugo biti) kod publike flopala stravično i spektakularno: spot ima 14.000 pregleda i mizernih 29 komentara, a na Spotifyu je preslušana samo 7550 puta.

Drugim riječima, sreća pa se od Porina ništa ni ne očekuje jer bi javnost (a i glazbenici koji se uzalud muče) ovo krenula ozbiljno preispitivati.

Najbolji album međužanrovske glazbe

Jazz orkestar HRT-a i gosti pod produkcijom Igora Geržine - Dino Dvornik tribute

Nije li to Igor Geržina koji je sjedio u stručnom žiriju za Dnoru, isti onaj koji je stavio jedini Dnora hit ove godine u rezervu i prepustio nas na milost i nemilost Jeleni Žnidarić?

Za ovaj album covera mogu samo ponoviti ono za Budi ponosan.

Najbolji aranžman

Ante Gelo - Dobar znak (talijaneza) s Urban&4 live koncerta sa simfonijskim orkestrom HRT-a

Sveprisutni aranžer Ante Gelo i član žirija HRT-ovog karaoke showa The Voice koji plaćaju porezni obveznici nekako se moraju naći na ovom popisu, pa taman pjesma bila iz 2021. godine. Ajde, bar nije aranžman za Budi moja voda ili nešto slično.

Najbolji album etno glazbe

Bend Cinkuši je nominiran dvaput u istoj kategoriji. Nemam ništa protiv Cinkuša, samo kažem. U kategoriji najboljeg albuma dvaput je nominiran isti bend.

Sretno svima u pohodu na beznačajne trofeje koji će im dignuti cijenu nastupića na eventima i gradskim priredbama!

A ovima koje je sram što sve zajedno ovako funkcionira… zašto ne odbijete nagradu?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.