Najbolji dokumentarni filmovi na jednom mjestu - odabrao Đelo Hadžiselimović

Foto: Press

PRIJE nekoliko dana popularna internetska stranica Rotten Tomatoes održala je anketu među kritičarima i publikom o najboljem dokumentarnom filmu svih vremena. Istim je proglašen Ja nisam tvoj crnac, redatelja Raoula Pecka snimljen 2016. godine kojem su trebale nepune dvije godine da dospije na liste najboljih filmskih ostvarenja u povijesti. Ovaj dokumentarni uradak o rasizmu u Americi samo je jedan u nizu kvalitetnih, nagrađivanih i hvaljenih dokumentarnih filmova i serijala koje korisnici B.neta, Vipa i evoTV-a od nedavno mogu pratiti na novo pokrenutom kabelskom kanalu DokuTV – odabrao Đelo Hadžiselimović.

Kao što mu i samo ime govori, kompletan program DokuTV-a odabrao je Đelo Hadžiselimović, bivši urednik HRT-a koji je od svog imena praktički stvorio brend. Njegova slava otišla je toliko daleko da se s odjavnih špica nacionalne televizije preselila na majice koje smo s ponosom nosili u noćne izlaske. Odlaskom u mirovinu, Đelo nije mirovao pa je svoje dokumentarističko znanje udružio s hrvatskom kompanijom Discovery film & video koja je pokrenula prvi domaći dokumentarni kanal.

SINKRONIZIRANI PUTOPISI I PREMIJERNI NASLOVI

"Tematski, program DokuTV-a sadržava brojne putopise, teme iz kulture, ekologije, znanosti, povijesti, glazbe, ali se također bavi i avanturama, lifestyleom, slavnim i poznatim osobama, teorijama urote, najaktualnijim događajima i nebrojenim drugim temama“, u razgovoru nam je otkrio gospodin Hadžiselimović i nadodao: "Posebnu pažnju posvetili smo putopisima od kojih je velika većina sinkronizirana na hrvatski jezik kako bismo što širem dijapazonu publike približili daleke i prekrasne zemlje u kojima mogu uživati u potpunosti se koncentrirajući na sliku i ne gubiti vrijedne sekunde čitajući podnatpise".

Svakog mjeseca program DokuTV-a obogaćen je premijernim naslovima, a Đelo objašnjava: "Izrazito nam je važno iz mjeseca u mjesec svojim gledateljima prikazati nešto novo, nešto što nisu do sada imali prilike vidjeti. Zbog toga se trudimo prikazati što je više moguće premijernih filmova ili serijala, jer nikako ne želimo biti program koji se konstantno ponavlja".

S obzirom na činjenicu da je kanal osnovala tvrtka Discovery film & video, jedan od vodećih filmskih distributera u regiji, koja osim kino filmova u svom distribucijskom portfelju ima i niz hvaljenih i nagrađivanih dokumentarnih naslova, upravo se oni svake subote i nedjelje od 20 sati prikazuju u programu DokuTV-a. Uz već spomenuti film Ja nisam tvoj crnac (dobitnika BAFTA-e i nominiranog za nagradu Oscar) tu se svakako trebaju izdvojiti U potrazi za Sugar Manom, dokumentarac nagrađen brojnim svjetskim nagradama uključujući BAFTA-u i Oscar te Gdje je sljedeća invazija, Oscarom nagrađenog redatelja Michaela Moorea čiji se raniji uradak Fahrenheit 9/11 također prikazuje u sklopu programa (za koji je Moore osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu).

TEMATSKI RAZNOLIK PROGRAM

Osim dokumentaraca koji su osvojili razne svjetske festivale, program DokuTV-a prikazuje i ostale dugometražne dokumentarne filmove koji svojom radnjom pokrivaju širok dijapazon tema. Neki od njih su i Rasprostrite moj pepeo u Bergdorfu i Prvi ponedjeljak u svibnju (modna tematika), Barcelona: San o nogometnom savršenstvu i Pozor: Ekstreman život (sportska tematika), Noma – moja savršena oluja i Kulinarsko nasljeđe Alpa (kulinarska tematika), Doktrina šoka i Svijet u sjeni (politička tematika), Ja sam Heath Ledger, Ja sam JFK Jr., Ja sam Steve McQueen (biografska tematika), Gimme Danger, Beatlesi protiv Stonesa (glazbena tematika) te mnogi drugi. Uz filmove, program DokuTV-a obogaćen je i brojnim dokumentarnim serijalima od kojih se posebno moraju izdvojiti Tajne umjetnika, Gospodari glazbe, Hitler, Vrhunski dizajn, Gangsteri u odijelima, Kako su ubojice postale pop ikone i brojni drugi.

"Izuzetno smo ponosni na kanal DokuTV koji se već sada isprofilirao u jedan od najkvalitetnijih programa koje kabelski operateri nude svojim korisnicima. Svakako ćemo nastaviti raditi na njemu i u budućnosti, uvijek stavljajući posebnu pozornost na što je više moguće premijernih naslova kako bi iz tjedna u tjedan svojim gledateljima pružili najveću kvalitetu u smislu dokumentarnog programa", zaključuje gospodin Hadžiselimović.

Korisnicima B.neta, Vipa i evoTV-a tako više neće trebati nekoliko različitih dokumentarnih kanala koji su specijalizirani svaki za određenu tematiku, jer se sada sve nalazi na jednom mjestu na kojem je Đelo Hadžiselimović samo za njih sabrao sve ono što uistinu vrijedi iz svijeta dokumentarnog filma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.