Na Vukovar film festivalu prikazat će se film Čovjek koji nije mogao šutjeti

Foto: Press

Osamnaesti po redu filmski festival u Vukovaru ovog će se ljeta održati u razdoblju od 28. kolovoza do 1. rujna. 

Uz mnoštvo noviteta koje su organizatori pripremili za ovu godinu, posebnu po tome što Vukovarski festival puni 18 godina postojanja, svakako je jedna od najatraktivnijih vijesti ta što će se prvi put u povijesti festivala na njemu prikazati baš svi oskarovski kandidati podunavskih zemalja. Festivalska će publika tako u pet dana festivala imati priliku pogledati filmove koji su bili službenim kandidatima za Oscara iz Njemačke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije i Ukrajine.

Pored oskarovskih kandidata svih podunavskih zemalja, ovogodišnji će festival nastaviti tradiciju prikazivanja aktualnih filmskih hitova među kojima se posebno ističe novo ostvarenje jednog od najvećih europskih redatelja uopće, Romana Polanskog. Njegov će film The Palace nakon svjetske premijere u Veneciji, svoju hrvatsku premijeru imati u dvorcu Eltz. 

Prikazat će se Čovjek koji nije mogao šutjeti

U dvorcu Eltz prikazat će se i Čovjek koji nije mogao šutjeti. Ovaj film redatelja Nebojše Slijepčevića na najvećem svjetskom festivalu osvojio je malu Zlatnu palmu za najbolji kratki igrani film.

Na festivalu će se prikazati i dokumentarni film Blago Kraljevstva Dahomey koji je osvojio glavnu nagradu Zlatni medvjed na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Trostruki osvajač festivalske nagrade Zlatni šlep, rumunjski redatelj Radu Jude, ove se godine vraća u Vukovar sa svojim novim ostvarenjem - filmom Ne očekuj previše od kraja svijeta, koji je ujedno bio i rumunjski kandidat za nagradu Oscar.

Hrvatska publika će imati priliku vidjeti i dva filma koja su uspjela uhvatiti nominacije za najprestižniju nagradu u svijetu filma. Riječ je o ukrajinskom dokumentarcu 20 dana u Mariupolju, koji je u konačnici i osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film, te njemačku dramu Zakon zbornice.

Što još očekuje posjetitelje?

Premijeru u Vukovaru imat će i moldavski film Grmljavina, mađarski animirani film Četiri duše kojota, austrijska drama Vera, jedan od najnagrađivanijih bugarskih filmova posljednjih godina Blagine lekcije te srpska povijesna kostimirana drama Što se bore misli moje. Kategoriju oskarovskih kandidata zatvaraju slovački dokumentarac Fotofobija te hrvatski film Tragovi, redateljice Dubravke Turić.

Oskarovski kandidati iz podunavskih zemalja - dva dokumentarca i osam igranih filmova - neće biti jedini naslovi koji će se ove godine prikazati u službenoj konkurenciji dokumentarnog i igranog filma Vukovarskog festivala. Gotovo će sve zemlje Podunavlja imati dva predstavnika u kategoriji igranog te najmanje jednog u kategoriji dokumentarnog filma tako da ovogodišnju festivalsku publiku u Vukovaru očekuje gotovo trideset najnovijih ostvarenja sedme umjetnosti samo u službenoj konkurenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.