Na današnji dan predstavljena je čudesna kutijica: Evo kako je nastao Walkman

Screenshot: YouTube

MALI prijenosni uređaj koji je potpuno promijenio način uživanja u glazbi predstavljen je na današnji dan 1979. godine. Sony je krenuo s prodajom revolucionarnog Walkmana i potpuno promijenio način uživanja u glazbi.

Do tog trenutka prijenosni radio prijemnici su bili jedini uređaj koji je omogućavao slušanje glazbe u pokretu. Iako su bili jeftini i prijenosni, nisu nudili kućnu kvalitetu slušanja glazbe. Šef Sonyja, Masaru Ibuka, bio je velik ljubitelj glazbe, a pošto je često putovao želio je jednostavan uređaj koji će mu omogućiti uživanje u omiljenim melodijama. 

Zbog toga je početkom 1979. od svog suradnika, Norija Ohge, zatražio da mu sastavi nešto praktičnije od radio prijemnika. Ohga je iskoristio ideju Pressmana, uređaja koji su novinari koristili za snimanje zvuka, preradio ga je i napravio preteču Walkmana. Taj uređaj je imao velike slušalice i baterije koje su se veoma brzo trošile, no ideja je oduševila Ibuka. 

U Sonyju su mnogi bili skeptični prema ideji da se taj uređaj pusti u prodaju jer su smatrali da nikoga neće zanimati uređaj koji može samo reproducirati glazbu, a ne i snimati. No samo četiri mjeseca kasnije, inženjeri su imali gotov proizvod čija je tržišna vrijednost bila 150 dolara. Izbacili su 30.000 uređaja, što se činilo preambicioznim jer se u prvom mjesecu prodaje prodalo samo njih 3000. 

Sony je zatim izbacio reklamnu kampanju u kojoj su ljudima na ulici omogućili da probaju Walkman i uređaj je ubrzo postao hit. Kasnije su stigle verzije uređaja koje su mogle i snimati glazbu, a početkom 21. stoljeća naslijedio ga je Discman. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.