"Mučno i odvratno": Gledatelji traže da Netflix ukine tinejdžersku seriju zbog jedne scene

Foto: Imdb

DRUGA sezona tinejdžerske serije 13 Reasons Why izazvala je buru negativnih reakcija zbog jedne scene iz posljednje epizode sezone te se Netflix suočava s pritiskom da prestane emitiranje popularne serije.

UPOZORENJE Tekst sadrži spoilere!

Parents Television Council obratilo se Netflixu službenim priopćenjem u kojem ovo vijeće roditelja zahtijeva da se serija u potpunosti ukine i to zbog scene silovanja jednog od glavnih muških likova u posljednjoj epizodi druge sezone serije. 

Druga sezona serije bavi se temama poput ovisnosti, seksualnog zlostavljanja te oružanih napada u školama, a uz to progovara i o problemu depresije i psihičkih bolesti među srednjoškolcima. I dok su kritičari uglavnom popljuvali drugu sezonu serije, BBC prenosi izjavu jedne tinejdžerice koja je izjavila da serija prikazuje "ono što se zaista događa". "Mislim da je to nešto što ljudi moraju vidjeti, inače kao da zanemarujemo stvarnost", dodala je 18-godišnja Chloe Miller.

Ipak, čini se da je Chloeino mišljenje u manjini jer se na društvenim mrežama može pronaći gomila kritika na račun serije za koju mnogi tvrde da tinejdžerima ne pokazuje alternativu, odnosno ne dovodi ih do zaključka da će stvari postati bolje, već sve prikazuje kao "živi pakao".

Najviše kritika izazvala je upravo sporna scena silovanja jednog od glavnih likova, Tylera kojeg seksualno zlostavljaju metlom u muškoj svlačionici. "Ako gledate drugu sezonu serije, preskočite 13. epizodu od 38. do 40. minute. Scena je odvratna i mučna", napisala je jedna tviterašica.

Jedna od producentica serije je Selena Gomez koja tvrdi da je serija i sve što se događa u njoj "okidač za razgovor", dok autor serije Brian Yorkey tvrdi da je scena silovanja tu kako bi stvorila suosjećanje gledatelja prema Tyleru kojeg, tvrdi on, gledatelji veoma lako mogu odbaciti kao "samotnjaka" i "stalkera". 

"Koliko god scena bila mučna, nitko je ne može pogledati, a da ne suosjeća s Tylerom", kaže on. Nakon scene silovanja, Tyler se zaputi prema školi s oružjem u namjeri da počini masovni pokolj.

To je još jedna scena koja je zabrinula gledatelje i stručnjake. "Učenik Clay ništa ne poduzme u toj situaciji. Ne pozove ni policiju niti roditelje i to je veoma problematično", kaže Dakota Jablon, analitičarka koja se bavi problemom oružanog nasilja.

"Učenici koji to gledaju mogu pomisliti: 'Ako vidim nekoga za koga mislim da bi mogao izvesti napad u školi, s tim se trebam nositi sam'", kaže ona i dodaje da je senzacionalizam veliki problem ove serije.

Inače, prva sezona serije bavila se temom samoubojstva među tinejdžerima na primjeru glavnog lika, mlade Hannah Baker. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.