Moglo bi vas iznenaditi koliko je Branko Kockica zarađivao kao Djed Mraz

Foto: Press

SVAKOG ponedjeljka Index u suradnji s YugoPapirom donosi tekstove iz prošlosti. Što se otad promijenilo, kako se nekad živjelo ili, ako ste nešto mlađi, kako su se zabavljali vaši roditelji... Ovaj badnji ponedjeljak donosimo priču o Branku Kockici i njegovoj ulozi Djeda Božićnjaka, nekadašnjeg Djeda Mraza.

Prosinac 1981: Djeca su (preko roditelja) najbolji kupci, pa su se i trgovci pobrinuli da uz pomoć dječjih junaka ućare na skupim paketićima...

Više nego ikad umnožio se novogodišnji ljubimac mališana - Djed Mraz. Dočeci na sve strane, ponekad i vrlo osmišljeni, ali, ne pitajte roditelje koliko sve to košta...

Djeca se ovog puta zaista ne mogu požaliti za nebrigu oko njihovog novogodišnjeg provoda. Dočeka za mališane na svakom koraku! Programi mame glasovitim sudionicima i obećavaju neviđenim iznenađenjima. Dijete samo treba izabrati: hoće li da mu Djed Mraz donijeti poklon na raketi, ili više voli onog što se jedva spasio od gusara, ili, možda hoće odjednom imati više Djeda Mrazeva. Ali, iza mališanovog izbora slijedi i duboko zavlačenje roditeljske ruke u džep.

Naravno da se zaradi

- Vidim, našli su da nas napadaju, nas koji spremamo za djecu te dočeke - žali se Branko Milićević, popularni Kockica iz istoimene dječje TV serije. - Kažu, služimo se djecom da otimamo novac! Stalno me pitaju koliko ću zaraditi od "Gusarijade", a nitko nije upitao trgovce koliko će oni zaraditi!

Ako se dijete odluči za Kockicu i njegovu "Gusarijadu" u Domu omladine, za ulaznice će platiti 30 dinara, što i nije mnogo - kad ne bi bilo i neizbježnih paketića.

- Tamo gdje ja radim, tamo se ne prodaju paketići - kaže Branko Milićević. - Odbio sam raditi "Gusarijadu" u RU "Božidar Adžija", jer su se htjeli poslužiti mojim imenom kako bi prodavali paketiće. Ja ću s djecom raditi sigurno još 20 godina i želim ostati čist - neću se miješati s trgovcima. Eventualno mogu podijeliti paketiće ako ih radna organizacija sama osigura za svoju djecu. I to je sve!

Kako roditelj da liši svog mezimca novogodišnjeg paketića i Djeda Mraza, kako da ne dozvoli fotografu da ga u tom trenutku slika, kad zna da će susjedovom djetetu sve to biti dostupno! A što je sve to preko ulaznice skupo - to je druga priča. Koliko, međutim, u svemu ovome glumac zaradi?

- Naravno da zaradi - kaže Kockica. - Uostalom, Nova godina i jeste vrijeme kad mogu zaraditi, kad me hoće kupiti - ostali dio godine ne grabe se kao sad. Jedna predstava "Gusarijade" košta jedan stari milijun, plus 900 starih hiljada za salu. Kad nije Nova godina, predstava mog "Puža" je nešto jeftinija - 850 starih hiljada. Razlika jeste mala, ali deset dana po tri predstave - nakupi se. Međutim, nitko ne pita što ja za te pare radim: radim sve, postajem kurir, nosač, pirotehničar, majstor...

Na sastanku GK Socijalističkog saveza, upravo zbog navale organizatora dječje Nove godine, rečeno je da se strogo mora vaditi računa - tko organizira i kakav je program.

- Ja se toga ne bojim - kaže Kockica. - Što god da radim prvo provjerim na djeci - i "Gusarijada" je prvo bila novogodišnja TV emisija. A da mogu raditi i za djecu, dokazao sam u proteklih sedam godina.

"Neobavezni" paketići

U "Pinkiju" ulaznice za "Novogodišnju bajku" koštaju 30 dinara. Paketići, 42 vrste, nisu obavezni, a cijena im je od 150 do 500 dinara. U "Bajci" sudjeluju sve sami dječji znanci i ljubimci: Dragan Laković, Đorđe Balašević, Bole Stošić, Predrag Laković, Čobi, Miodrag Popović Deba, i drugi. Ivan Šebelj, organizator i redatelj ove predstave kaže:

- Trudili smo se da program ne bude samo bajka po svom naslovu, već da bajku dočaramo i bogatom scenografijom, kostimima i atmosferom. Kod nas Djeda Mraz dolazi na početku, jer smo htjeli izbjeći njegovo stereotipno pojavljivanje na kraju. Klaunovi također nisu klasični, već su roboti...

Prva predstava "Zare Čarobnjak" u Domu sindikata namijenjena nezbrinutoj djeci, bila je besplatna. Za ostale, ulaznica je 40 dinara.

- Paketići se ne moraju kupiti - kaže Dragan Zarić, redatelj ovog programa. - Inzistirao sam da ni jedna vrsta ne pređe cijenu od 300 dinara. Mi ove godine nismo svoj program reklamirali u novinama, uradili smo nešto drugo: fotokopirali smo knjigu dojmova o prošlogodišnjoj predstavi i poslali je radnim organizacijama. Evo, svih 20 planiranih programa je prodano.

Čarobna prevara

Ako se roditelj osjeti prevarenim, jer ga zovu za 30 dinara, a on zbog pretjerane ljubavi prema svom potomku mora odvojiti mnogo više, bilo je kažu mjesta u Beogradu gdje je čitav provod besplatan! Je li baš tako?

U Sportskoj hali "Pionir" za "Dedamrazijadu" ulaz je besplatan, ali je ulaznica - paketić. A paketić košta od 210 do 450 dinara!

"Dedamrazijadu" je pripremio Ljubomir Ršumović, a i glavni je sudionik ovog programa za koju kaže da nije kazališna predstava:

- Kod mene su djeca aktivni sudionici u programu. Od osam kandidata za Djeda Mraza (Milan Gutović, Mija Aleksić, Arsen Dedić, Minja Subota, Zlata Petković, Nada Blam, mađioničar Dragan Trikin) djeca sama biraju pobjednika. Čuo sam da pričaju kako ćemo se obogatiti. Prvo, honorari su srednje žalosni, a nisu ni unaprijed dogovoreni već ovise o prodaji. Drugo, nema te radnje, pa čak i nečasne, koju ja neću iskoristiti da utrapim drugome knjigu u ruke, a ovo je jedna od najčasnijih. I zato, neka oni koji pričaju shvate da će se najviše obogatiti djeca koja knjige dobiju!

Borba dobra i zla

Prostranost "Sava centra" je uvjetovala i izgled novogodišnjeg programa: sve je uvećanih dimenzija. "Djed Mraz i Sedam mladih protiv osvajača iz svemira" mogu se vidjeti ako roditelj plati ulaznicu od 150 dinara, a za svako dijete još po sto dinara. "UNICEFOV" paketić je "neobavezan", a košta 400 dinara. Ima ih pet vrsta. Spektakl u "Sava centru" je najskuplji, ali mora se priznati i najambiciozniji.

- Lansirali smo novi žanr - space operu - kaže Dejan Đurković, redatelj predstave. - U spektaklu su tri ogromne lutke: Zen II, Super Kvazar i Sfinga. Sinkronizirane su, kad govore one i svijetle, izbacuju dim... Oko sto starih milijuna dali smo na dekor i kostim. Zen II je na primjer sa svojih 500 sijalica pravi light-show, Lokici Stefanović, koja igra Kristalnu kobru, na glavi svijetli bezbroj el-dioda. Priča, iako je kozmička ima jednostavan zaplet: borbu dobra i zla i mit o maču slobode kojim se zlo pobjeđuje. Sudjeluju, pored "Sedam mladih" i Lokica, Seka Sabljić, Taško Načić, Mariola Fotez, Milan Butković i Bata-Kanda. Honorar svih sudionika zavisit će od prodaje, tako glasi ugovor. Mislim da je to zaista pošteno.

I tako, reklama grmi sa svih strana, pozivi mališanima i njihovim roditeljima - iza svakog ugla. Sve je jeftino, kad se uđe - sve je skupo. Pa tko voli, nek izvoli! Dosta praznih sjedišta na mnogima od ovih priredbi, ipak potvrđuju da ni roditeljski džepovi nisu svemoćni, čak i kad su njihovi mališani u pitanju. Djed Mraz je ipak malo pretjerao.

Tekst: S. Novakov (Osmica, 1981.)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.