Mlijeko iz žohara – superhrana budućnosti ili dodatak strahovima zapadne prehrane

Dok gledaš mlijeko koje točiš u svoju jutarnju kavu, postoji li mogućnost da bi to mlijeko moglo dolaziti iz... žohara? Sudeći prema najnovijem istraživanju indijskih znanstvenika, mlijeko ovih insekata sadrži četiri puta više nutritivnih vrijednosti od kravljeg mlijeka, bogato je proteinima i vitaminom B. Prema riječima dr. Subramaniana Ramaswamya, ovaj produkt postupno oslobađa nutrijente omogućujući optimalnu apsorpciju.

Mlijeko iz žohara kao rješenje problema gladi?

Ipak, prema sciencealert.com, ovo otkriće nije osobito značajno s gledišta zapadnog svijeta iz dva razloga. Prvo, mlijeko iz žohara vrlo je kalorično, a trenutni problem u razvijenom svijetu je preveliki unos kalorija svakodnevno.

Umjesto toga, mlijeko iz žohara može se pokazati kao izvanredan dodatak u mjestima gdje je pothranjenost problem. To je "kompletna hrana" jer sadrži proteine, ugljikohidrate i masti.

Drugim riječima, mlijeko žohara je nepotrebno na policama u razvijenim zemljama, kao što je... kravlje mlijeko. Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard već su 2021. godine utvrdili da kravlje mlijeko nije esencijalno u prehrani zdravih odraslih osoba.

Proizvođači kravljeg mlijeka tvrde da je to najbolji izvor kalcija. Znanstvenici, s druge strane, priznaju da je uistinu "najlakši", ali ne nužno i najzdraviji izvor. Na hsph.harvard.edu možemo pročitati da su međunarodne studije pokazale da zemlje s najvećom potrošnjom mliječnih proizvoda također imaju najviše stopa operacija zamjene kuka.

Kravlje mlijeko povezano s rakom prostate?

Prema podacima dicovermagazine.com, do 36% stanovnika Sjedinjenih Država prema procjenama iz 2017. godine ima intoleranciju na laktozu. Simptomi intolerancije uključuju često nadimanje i bolove u trbuhu, kao i probleme sa kožom.

Konsumacija kravljeg mlijeka također može biti povezana s većim rizikom od raka prostate. Pretjerani rast ovog organa može biti povezan s hormonom rasta koji se nalazi u mlijeku.

S obzirom na navedene zdravstvene brige, kao i na negativan utjecaj mliječne industrije na okoliš, znanstvenici preporučuju druge, manje kontroverzne izvore kalcija: lisnato zeleno povrće poput špinata ili brokule, tofu, edamame, kao i proizvode obogaćene kalcijem.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.