Misterij "male Verone" usred Zagreba: Malo ljudi zna što se krije u jednom dvorištu u Ilici

Foto: Luka Šangulin/Index, Marina Paulenka

KIP JULIJE iz Verone stekao je svjetsku slavu, a turisti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti statuu junakinje najpoznatije nesretne ljubavne priče i protrljati joj dojku za sreću. No jeste li znali da se u zagrebačkom dvorištu na adresi Ilica 66 nalazi sličan prizor, za koji pak znaju samo stanari, vlasnici poslovnih prostora i rijetki građani koji zalutaju u dvorište?

Zagrebačka dvorišta kriju brojne tajne i mogućnosti, no većina nas samo prođe pored njihovih ulaza, ne zavirujući unutra. No nisu samo dvorišta u središtu Zagreba zanemarena, sve je više prostora koji propadaju.

Transformacija napuštenih javnih prostora u Ilici, kojom prema nekim procjenama dnevno prođe 250.00 ljudi, cilj je projekta Ilica: Q'ART, koji je danas započeo. Želja organizatora jest dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

Programi će se održavati na Rokovu perivoju (umjetnost, glazba), parku ALU, u devet praznih dvorišnih prostora i 20 uličnih izloga.

Tako će neka od napuštenih dvorišta u ovih tjedan dana odzvanjati smijehom, plesnim pokretima, književnim radionicama i prekrasnim izložbama. Svim zaljubljenicima u suvremeni ples ponudit će se zanimljiv program u dvorištima Ilice 8, Ilice 69, Ilice 87 i Ilice 124. Carstvo knjige s vrlo zanimljivim radionicama i družionicama svoja vrata otvara Ilici 87. Filmoljupci će na svoje doći u parku između Ilice i Dalmatinske uživajući u izboru nagrađivanih europskih filmova, a Rokovim perivojem, iz kapelice Sv. Roka, širit će se prekrasni tonovi klasične i jazz glazbe.

U parku između Ilice i Dalmatinske svakoga dana će se prikazivati filmovi za djecu i odrasle na otvorenom, a i Britanski trg će nam ispričati svoju umjetničku priču. Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, devet umjetničkih izložbi te osam koncerata klasične i jazz glazbe.

Kako bi se mogli urediti neki prostori u našem gradu predložit će izložba Akupunktura grada u Ilici 124, a na istoj adresi građani će upoznati i moćne 3D olovke koje printaju željene predmete. Britanski trg ugostit će neobičnu gastro&elektro kombinaciju.

Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, 19 predavanja i prezentacija, 16 umjetničkih performansa, 9 umjetničkih izložbi , 6 koncerata klasične i 6 koncerata jazz glazbe, 7 DJ-gastro koncepata, bogati dječji program i vježbanje joge pod vedrim nebom.

Iako naša "mala Verona" s početka priče nije dio programa, ako se nađete u blizini zaletite se do nje. Ispostavilo se da je njena priča prilično misteriozna, pa ako znate kako se našla u dvorištu Ilice 66, javite nam na desk@index.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.