Među mjestima koja su tako popularna da ih to uništava je i jedan hrvatski grad

Foto: 123rf/Instagram

KAKO su posljednjih godina putovanja postala dostupnija, na brojnim se svjetski poznatim lokacijama iz godine u godinu skuplja sve više turista, a to ostavlja trag na mjestima koja posjećuju. 

Lokalni stanovnici uglavnom nisu zadovoljni ovim promjenama pa sve češće poduzimaju akcije kako bi spriječili uništavanje prirodnih i povijesnih znamenitosti. 

1. Španjolska

Španjolska, a osobito Barcelona, posljednjih je godina iskusila pravi turistički bum. Glavna ulica Barcelone La Rambla danas je prepuna suvenirnica, štandova s hranom i hordi turista. Velika je navala i na obližnju tržnicu Mercat de la Boqueria i legendarnu crkvu Sagrada Familia. 



Neki su lokalci toliko nezadovoljni najezdom turista da su počeli poduzimati ozbiljne akcije poput otmica turističkih autobusa ili aktiviranja dimnih bombi. Trenutno se radi na tome da se La Rambla vrati stanovnicima, a vlasti su počele sve više progoniti ilegalne iznajmljivače na Airbnbu. 

2. Palau

Na ovaj mali pacifički otok svake godine stiže oko 150 tisuća posjetitelja. Kako bi promovirala odgovoran turizam, vlada je turistima u putovnice počela otiskivati tekst ugovora koji moraju potpisati, čime obećavaju da će zaštititi okoliš mjesta na kojem se nalaze. 

3. Venecija

Stanovnici Venecije već se dugo godina žale na turiste koji uništavaju njihov grad. U pokušaju da uvedu red, vlasti su u travnju ove godine odredile rute za prolazak turista s velikim oznakama na ulazima, no neki od ljutitih lokalaca rušili su oznake. 

"Venecija nije tematski park", poručili su tom prilikom. 

4. Amsterdam

U prosincu prošle godine gradonačelnik Amsterdama objavio je planove o reformaciji kojima bi se ograničavali posjeti pijanih turista slavnoj Četvrti crvenih svjetiljki. 

5. Maya Bay

Ova je tajlandska plaža postala popularna nakon filma Žal s Leonardom DiCaprijem, ali to joj je donijelo malo dobrog. Vlasti su odlučile zatvoriti legendarnu plažu kako bi se priroda oporavila. Posjeti su jako strogo kontrolirani, a turistički brodovi plaži smiju prići na udaljenost od 400 metara, prenosi Buzz Feed. 

6. Machu Picchu

Turistički odbor Perua ove je godine uveo nove restrikcije kako bi se zaštitilo i očuvalo ovo sveto mjesto Inka. Između ostalog, postoji određeno vrijeme za ulazak i izlazak, ograničenje veličine turističkih grupa, a označene su i staze po kojima je dopušteno hodati. 

7. Dubrovnik

Dubrovnik se nakon snimanja planetarno popularne serije Igra prijestolja suočio s još većim brojem turista. Prema podacima Intrepid Adventure Indexa, našao se na vrhu ljestvice s brojem turista po glavi stanovnika. U Dubrovniku je 2016. bilo 14 turista na jednog domaćeg stanovnika. Čak 50 posto svih kruzera koji plove uz dalmatinsku obalu od siječnja do listopada, pristaje u Dubrovniku. 

8. Hanauma Bay

Na ovom popularnom odredištu na Havajima koraljni grebeni su gotovo potpuno uništeni, a znanstvenici su dokazali da su jedan od uzroka kemikalije koje se nalaze u kremi za sunčanje. Pokazalo se da 2600 posjetitelja dnevno u oceanu ostavi čak 187 kilograma kreme za sunčanje. Havaji su zbog toga zabranili prodaju krema za sunčanje koje sadrže određene kemijske spojeve. 

9. Island

Island se na listi broja turista našao odmah iza Dubrovnika, sa šest turista na svakog lokalca. Najveća je navala na glavni grad Rejkjavik i Golden Circle. Islandska vlada je odlučila, umjesto smanjivanja broja turista, promovirati ostale islandske regije kako bi se taj broj malo bolje rasporedio. 

10. Uluru

Najveći kameni monolit na svijetu koji se nalazi u Australiji također privlači velik broj turista. Od 2019. bit će zabranjeno penjanje na njega jer osim što je jako opasno, narušava ovu prirodnu znamenitost. Otkako je ova zabrana najavljena, broj turista se povećao s dotadašnjih 50 do 140 posjetitelja dnevno, na 300 do 500. 

11. Otok Boracay

Partijanerski otok Boracay na Filipinima je privremeno zatvoren od travnja do listopada ove godine kako bi se očistile plaže i kako bi se okoliš mogao oporaviti. Predsjednik Rodrigo Duterte je vode koje okružuju ovaj otok usporedio sa septičkom jamom. 

12. Cinque Terre

Najpopularnije mjesto na talijanskoj rivijeri privuklo je toliko turista da je vlada zamolila građane da volontiraju kako bi pripazili na lokalno groblje Manarola s kojeg se pruža najbolji pogled i udaljili posjetitelje koji ga uništavaju. 

13. Santorini

Procjenjuje se da će Grčka do kraja 2018. imati čak 32 milijuna posjetitelja, što je više nego dvostruko od broja turista 2010. Većina njih posjećuje otoke, a jedan od najpopularnijih je Santorini, koji je prošle godine imao pet i pol milijuna noćenja. Vlasti su ograničile broj brodova koji smiju pristati na ovaj otok. 

14. Kyoto

Iako je Tokio još uvijek najposjećeniji grad u Japanu, velik broj turista upućuje se i u dva sata udaljen Kyoto. Stanovnici nisu nimalo zadovoljni gomilom ljudi koji stvaraju velike probleme u prometu njihovim uskim ulicama. 

15. Budimpešta

Stanovnici Budimpešte bune se protiv glasnih partijanera koji lutaju ulicama i pijani povraćaju pred njihovim kućnim vratima. Zahtijevaju ranije zatvaranje barova i strožu kontrolu noćnog života. 

16. Velike piramide

Pristup piramidama je strogo kontroliran kako bi se očuvale, ali brojni turisti su nerijetko spremni prekršiti zakon kako bi se popeli na vrh. Najviše pozornosti je privukao par koji se nedavno snimao gol na vrhu piramide. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.