Mate Janković i tim "Pod Zidom" kuhaju ručak s Dolca

Foto: Press/Luka Šangulin/Index

KOLIKO ste često za ručak poželjeli pojesti domaće jelo spravljeno od svježih namirnica, no niste imali vremena da ga sami skuhate, a u restoranima to niste mogli pronaći? Uspjeli smo pronaći mjesto gdje možete dobiti sve to, po cijenama od kojih se nećete uhvatiti za glavu.

Zagrebački restoran "Pod Zidom" mjesto je koje tražite. Smještenom u istoimenoj ulici, u samom centru grada, najbliži susjed ovom vrhunskom restoranu je tržnica Dolac.

Kuhari tamo svakodnevno odlaze u potragu za svježim namirnicama, biraju ono najbolje iz ponude zagrebačkih kumica i u svojoj kuhinji od toga pripremaju prava gastronomska čuda.

A s dolaskom studenog svojim su gostima odlučili priuštiti nezaboravne ručkove, svaki dan drugačije, ali uvijek pripremljene od najboljih namirnica s Dolca.

"U svemu što radimo naglasak nam je na lokalnim namirnicama. Naša ponuda bazirana je na svježim, sezonskim namirnicama koje nastojimo iskoristiti u potpunosti. Inzistiramo na tome da u svemu krećemo od nule, kod nas je čak i kruh domaći. Također, imamo i respektabilnu vinsku kartu na kojoj se nalaze i kućna vina po pristupačnim cijenama", priča nam vlasnik ovog simpatičnog bistroa, Borna Janeš.

Njegov kuharski tim, na čelu s mladim chefom Goranom Stanisavljevićem te sous chefom Velimirom Cindrićem, svakodnevno kuha jela s tradicijom, ali reinterpretirana, predstavljena na moderniji način. Janeš im pri tome daje potpunu slobodu pa mladi kuhari često rano ujutro istražuju Dolac u potrazi za najboljim namirnicama koje će iskoristiti u kuhinji.

Janeš u svom bistrou gostima nudi pravi gastro doživljaj za sva osjetila. Vikendom tako u "Pod Zidom" možete jesti uz zvukove live glazbe, a ponekad možete uživati i u gastronomskim delicijama koje sprema poznati kuhar Mate Janković, veliki prijatelj i čest gost ovog simpatičnog bistroa. Zbog toga su upravo njega pozvali da im pomogne u realizaciji genijalne ideje, "Ručka s Dolca".

 

Naime, u "Pod Zidom" osluškuju želje svojih gostiju i stalno traže napredak i nešto novo pa im nije dugo trebalo da shvate kako zbog ubrzanog ritma života Zagrepčani sve više traže "domaći" ručak, cjenovno prihvatljiv, ali gastronomski savršen. Logično im se nametnula ideja o "Ručku s Dolca".

Janeš i njegov tim gastro genijalaca odlučili su svojim gostima svaki dan ponuditi pravi "domaći" ručak spravljen od najboljih, svježih namirnica s Dolca koje će osobno svako jutro birati iz ponude brojnih kumica s te omiljene zagrebačke tržnice.

S projektom planiraju početi u studenom, a u početku će s kuharima raditi Mate Janković koji će s kuharima na početku odlaziti na Dolac i pomagati im u smišljanju jela.

Gosti će tako svaki dan za ručak u ponudi restorana moći pronaći neko novo jelo, dok će ih za večeru i dalje čekati a la carte ponuda.

"Zamisao nam je da svaki dan gostima nudimo 6-8 jela u veoma prihvatljivom cjenovnom rangu od 40 do najviše 90 kuna. Gosti će svaki dan moći probati nešto novo, ovisno o ponudi na Dolcu taj dan. Naši kuhari će ujutro na Dolcu tražiti najkvalitetnije svježe namirnice i ovisno o ponudi smišljati i pripremati jela za ručak toga dana. Nakon 17 sati, vraćamo se na a la carte ponudu", priča nam Janeš.

"Ponekad će se događati da ostanemo bez određenih jela jer će ponuda i porcije biti ovisne o ponudi na Dolcu, no gosti nikako neće ostati gladni. Trudit ćemo se da svaki dan imamo dovoljno širok izbor jela za svačiji ukus, tako da ako ponekad i nestane nekog jela, ono će brzo biti zamijenjeno s nekim drugim", govori Janeš koji u sklopu ove ideje želi uvesti i direktnu komunikaciju kuhara s gostima.

"Kuhari će ponekad uzimati narudžbe od gostiju, šetati po restoranu i provjeravati je li sve u redu. Jela koja se najviše svide gostima ćemo zasigurno ponavljati u svojoj ponudi, no isto tako trudit ćemo se da stalno ponudimo nešto novo", tvrdi.

I sam Janković se veoma veseli ovom projektu. "Prvi tjedan ću ići s Goranom i ekipom na Dolac, tražit ćemo svježe, kvalitetne namirnice od kojih ćemo onda smišljati ponudu za ručak toga dana. Ideja ovog projekta je i da se što više radi s često podcijenjenim namirnicama poput volovog srca, repa, iznutrica, bunceka i sličnih stvari. Bit će i plave ribe, povrtnih jela, sezonskog voća... Iskoristit će se apsolutno sve. Ideja je da ljudi napokon dobiju mjesto gdje mogu u pauzi od posla pojesti ukusno, zdravo, kvalitetno i jeftino jelo", priča Mate koji je oduševljen mladom kuharskom ekipom ovog restorana pa često i sam uživa u njihovim delicijama.

U suradnji s Jankovićem nedavno su organizirali "Večer tatarskog" zbog koje su se u restoran donosili i dodatni stolovi kako bi svi mogli kušati što Mate i ekipa iz "Pod Zidom" nudi. Gostima je tu večer posluženo čak 16 vrsta tatarskog od kojih su mogli odabrati onaj mesni, riblji, povrtni ili voćni.

"Pod Zidom" je mnogim Zagrepčanima omiljeno mjesto za uživanje u hrani, a nema sumnje da će "Ručak s Dolca" tu titulu dodatno potvrditi.

Od studenog više ne morate brinuti o tome gdje ćete na "gablec", a kakve će fantazije ovi kulinarski genijalci smisliti, vidjet ćemo uskoro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.