VIDEO Ovako se u bivšoj Jugoslaviji slavio Titov rođendan

Foto: Screenshot Youtube
 
DANAŠNJI dan, pamte to mnogi, u bivšoj se Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti. 25. svibnja se prvi put počeo obilježavati 1945. godine kada je Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije prvi put organizirao svečanu proslavu Titova rođendana, iako službeni podaci govore da je Tito zapravo rođen 7. svibnja.
 
Veliki sletovi
 
Te je godine, na prijedlog kragujevačke omladine, organizirano trčanje štafete širom Jugoslavije u čast Titovog rođendana u kojoj je sudjelovala preko 12 tisuća omladinaca koji su pretrčali oko 9 tisuća kilometara. Prve je štafete Tito primao u Zagrebu, a kasnije u rezidenciji u Beogradu nakon svečanog dočeka na tamošnjem Trgu republike.
 
1957. godine 25. svibnja je i službeno proglašen Danom mladosti, a do Titove smrti 1980. godine taj se praznik obilježavao velikom svečanošću na stadionu JNA u Beogradu gdje su omladinci nakon višednevnog trčanja Titu predavali štafetu te čitali rođendanske poruke jugoslavenskom predsjedniku koje su se nalazile na papiru unutar štafete koja je svake godine bila drugačije dizajnirana. 

 
Prema pravilima, iz publike ili središta manifestacije izlazili bi poznati sportaši ili drugi ugledni omladinci, čvrsto držeći Štafetu mladosti trčali bi preko stadiona i penjali se do svečanih tribina, u kojima su bili Tito, Jovanka i najbliži suradnici.
 
Dan mladosti godinama se slavio u cijeloj Jugoslaviji.

Štafeta prekinuta u Hrvatskoj

Na dan kada je Tito umro, 1980. godine, štafeta je bila na putu po Hrvatskoj koji je onda prekinut, a štafeta je položena na odar predsjednika u Skupštini SFRJ u Beogradu.
 
Posljednju Štafetu mladosti 1987. godine pratio je skandal u koji su uključene i vojska i policija. Naime, ponuđeni plakat za proslavu Dana mladosti, idejno rješenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea Novi kolektivizam, u stvari je bio prepravljeni njemački nacistički plakat, kopija djela "Treći Reich" Richarda Kleina.
 
Dan mladosti posljednji je put službeno obilježen 1988. sletom na beogradskom stadionu, a godinu dana kasnije SKOJ je ukinuo tu manifestaciju.
 
Danas 25. svibnja štovatelji lika i djela Josipa Broza Tita okupljaju kod njegove rodne kuće u Kumrovcu i kod grobnice u Beogradu gdje je uz njega od 2013. uz njega sahranjena i njegova udovica Jovanka.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.