Majka traži zabranu Netflixove serije: "Kriva je za smrt moje 12-godišnje kćeri"

Screenshot: YouTube

SHRVANA majka Rachael Warburton za Mirror je progovorila o samoubojstvu svoje 12-godišnje kćeri Jessice, za čiju smrt krivi Netflixovu seriju "13 Reasons Why".

"Jessica je gledala tu seriju s prijateljicama i ostavila listu od šest razloga zašto želi umrijeti", ispričala je njezina majka koja sad smatra da bi seriju trebalo zabraniti. "Ta serija bi trebala biti zabranjena jer ju je moja kći gledala i jer daje djeci ideju da si naude", smatra ona.

"Namjera te serije je da podigne svijest o samoubojstvu, ali ja vjerujem da ohrabruje mlade ljude da si oduzmu život. Svi Jessicini prijatelji su pričali o toj seriji i međusobno raspravljali o događajima u njoj. Treba upozoriti roditelje da ne dopuštaju djeci da gledaju tu seriju", kaže.

Istraga nakon smrti 12-godišnjakinje otkrila je da su se ona i prijateljica i samoozljeđivale. U njezinoj sobi pronađen je metalni dio izvađen iz oštrila, a na nogama su joj pronađene porezotine, neke su bile formirane i u obliku određenih slova.

Policiju su pozvali Jessicini prijatelji nakon što je ona na društvenoj mreži objavila fotografiju svog stopala uz opis "RIP". Policija je zatim otišla u njen dom u britanskom Warringtonu, gdje je 12-godišnjakinja živjela s ocem.

On ju je pronašao obješenu u ormaru, samo dva dana prije 13. rođendana.

Uz nju su pronađene bilješke koje su se odnosile na samoubojstvo te ime navodnog zlostavljača iz njezine škole.

Serija "13 Reasons Why" počela se emitirati tri tjedna prije Jessicine smrti. British Board of Film Classification dao joj je oznaku "prikladno za starije od 15 godina", osim onih epizoda koje su klasificirane kao "prikladne za starije od 18 godina".

Studija pokazala porast samoubojstava među djecom nakon prikazivanja serije

Prema studiji provedenoj u SAD-u, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije "13 razloga zašto".

Autori studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su da zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubojstava i serije, ali i da je od travnja do prosinca 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubojstava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine. Većinu samoubojstava počinili su dječaci.

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije, u koju je bilo uključeno nekoliko sveučilišta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje, napisali kako bi "morala služiti kao podsjetnik na to da bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubojstva, kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom".

Serija "13 razloga zašto" govori o tinejdžerici koja je ostavila 13 snimki u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubojstvo. U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako si reže vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao postaviti dodatno upozorenje za gledatelje.

Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.

"Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno", izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pennsylvaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.