Legendarni Rocky slavi 40. rođendan, a ovo su zanimljivosti o njemu koje vjerojatno niste znali

Foto: Press

AKO STE odrastali u osamdesetima i devedesetima, vjerojatno ste imali nekoliko junaka, a barem trojicu odglumio je Sylvester Stallone koji je bio i John Rambo, i Marion "Cobra" Cobretti, i Rocky Balboa.

Ovaj posljednji danas slavi 40. rođendan.

Naime, nezaboravna sportska drama "Rocky" premijeru je doživjela 21. studenog 1976. u New Yorku, a niskobudžetni filmić o posrnulom boksaču koji pokušava oživjeti svoju karijeru, pretvorio se u neviđeni hit i franšizu koja još uvijek privlači gledatelje i zarađuje stotine milijuna dolara na blagajnama. Doduše, danas pratimo karijeru sina Apolla Creeda, Adonisa Johnsona, a Rocky je preuzeo ulogu koju je nekad imao Mickey Goldmill.

Iako su kasniji nastavci varirali kvalitetom, prvi "Rocky" je izvanredna drama koja je nagrađena i s čak tri Oscara (nominiran je za deset, a osvojio je kipiće za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolju montažu).

Film izuzetno malog budžeta snimljen je za samo 28 dana, a postao je najuspješniji film 1976. Stallonea je pretvorio u zvijezdu, a unatoč nekim negativnim kritikama, mnogi ga smatraju jednim od najboljih sportskih filmova svih vremena (AFI ga je smjestio odmah ispod "Razjarenog bika").

Zapravo sve vezano za Rockyja je legendarno.

Od nezaboravne scene trčanja uz stepenice Philadelphijskog muzeja umjetnosti (koje i danas nazivaju "Rockyjevim stepenicama", na vrhu koji se nalazi Rockyjev kip) pa sve do kultnog soundtracka Billa Contija (teško je odlučiti je li bolja "Gonna Fly Now" ili "Going The Distance").

Povodom 40. rođendana skupili smo 15 manje poznatih činjenica o filmu koji je postao nezaobilazni dio pop kulture.

"Rocky" je prvi film sportske tematike u povijesti koji je osvojio Oscara za najbolji film.

Simpatični Rockyjev ljubimac Butkus bio je Stalloneov pas u stvarno životu.

U sceni u kojoj Rocky udara svinjske polovice, Stallone se toliko uživio u udaranje da je trajno ozlijedio članke na šakama.

Prvu verziju scenarija Stallone je napisao za samo tri dana. Naravno, scenarij je naknadno popravljan kako bi se dobila konačna verzija koja je i snimljena.

Nakon što su njuške u United Artistsu dobile scenarij, nisu imali nikakvu namjeru da se u naslovnoj ulozi pojavi Stallone već su ciljali na veće zvijezde kao što su Ryan O'Neal, Robert Redford, James Caan ili Burt Reynolds. No, Stallone je bio uporan i rekao da neće prodati scenarij osim ako se ne pojavi u glavnoj ulozi. Na kraju su pristali, ali prepolovili su ponuđeni iznos od dva milijuna dolara.

U ranijim verzijama scenarija Mickey je bio ljutiti rasist, a Rocky je predao posljednju borbu jer se više nije želio profesionalno baviti boksom.

Rocky je košta nešto više od milijun dolara, a na kraju je zaradio preko 225 milijuna u svijetu.

Uloga Mickeyja na kraju je pripala Burgessu Meredithu jer su se svi glumci kojima je ulogu ponudio, uvrijedili nakon što je Stallone od njih zatražio da odrade audiciju.

Susan Sarandon prijavila se za ulogu Adrian, ali svi su zaključili da je prezgodna za ulogu. Svojevremeno su razmišljali i o Cher.

Carl Weathers jednom je prilikom izjavio da je budžet filam bio toliko malen da su on i Burgess Meredith morali dijeliti malenu svlačionicu.

Inspiracija za film bila je prava borba između Muhammada Alija i Chucka Wepnera koji je sa šampionom izdržao 15 rundi.

Dvije scene u kojima Rocky trči uz stepenice Philadelphijskog muzeja snimljene su u razmaku od dva sata.

S obzirom na ograničeni budžet, ekipa tijekom snimanja nije uspjela skupiti dovoljno gledatelja za scene posljednje borbe pa su bili prisiljeni koristiti arhivske snimke s boksačkih mečeva. Ipak, u nekim se scenama vide prazna sjedala.

Članovi Stalloneove obitelji uključili su se u snimanje. Njegov otac glumi lika na zvonu koji označava početke runde, brat glumi uličnog pjevača, a njegova prva supruga Sasha snimala je promotivne fotografije.

Prije nego je počeo raditi na filmu, redatelj John G. Avildsen nikada nije pogledao boksački meč niti pogledao film o boksu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.