Kosti još leže ispod: Koncentracijski logor pretvorili u dječji kamp i hit destinaciju za vjenčanja

Foto: Septintasfortas.lt

NEŠTO manje od 90 kilometara od Vilniusa, u idiličnom krajoliku Kaunausa, nalazi se tvrđava koja je mnogim Litavcima prvi odabir za vjenčanja. Djeca ondje tijekom ljetnih kampova uživaju u uzbudljivim potragama za blagom, maturanti održavaju zabave, a građani rado roštiljaju.

Bilo bi to idilično izletište da nije u pitanju bivši koncentracijski logor koji se prostire a više od 70 tisuća kvadrata podzemnih tunela, u kojima je tijekom rata živote izgubilo na tisuće ljudi. Točan broj se ne zna, budući da kosti još uvijek nisu iskopane iz brojnih jama.

Sedma utvrda je bila mjestom najvećeg krvoprolića u povijesti Litve, a privatizirana je 2009. godine kada ju je kupio Centar vojnog naslijeđa, nevladina organizacija na čelu sa 37-godišnjim informatičarem Vladimirom Orlovom. Centar sada naplaćuje ulaznice u visini od oko 4 dolara i organizira evente u pojedinim djelovima tvrđave, u sklopu Utvrde nalazi se i muzej vojne povijesti, no bez trajnog postava posvećenog holokaustu.

O Sedmoj utvrdi napisana je i knjiga koja otkriva da je Orlov 2012. godine u jednom dijelu tunela naišao na sloj vapna iz kojeg su stršale kosti. Kostiju je bilo toliko mnogo da su sezale do dubine od nekoliko metara, no kada je vlasnik očistio nalazište i sve prijavio policiji, nitko nije došao preuzeti posmrtne ostatke. Naposlijetku ih je stavio u plastične vreće i spremio u skladište, a tek 2014. godine gradski su čelnici naredili da se kosti ponovo pokopaju.

Budući da se ne zna koliko je točno ljudi izgubilo živote u Sedmoj utvrdi, pretpostavlja se da kosti ubijenih još uvijek leže ispod idiličnog krajolika u kojem Litavci ovih dana vole organizirati romantična vjenčanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.