Korida odlazi u povijest: Španjolski parlament izglasao zabranu održavanja borbi bikova

ŠPANJOLSKI je parlament, nakon peticije koju je potpisalo 180 tisuća ljudi, izglasao zakon kojim se zabranjuje održavanje popularnih borba bikova. Peticija je pokrenuta najvećim dijelom na inicijativu zagovornika prava životinja, a zakon izglasan ove srijede stupit će na snagu 1. siječnja 2012. godine.

I dok su borci za prava životinja konačno došli na svoje, gradske vlasti muku muče sa zbrajanjem i oduzimanjem štete koja će nastati kada se jednom zauvijek zabrani popularna španjolska razonoda koja godišnje na Pirenejski poluotok privuče milijune turista. Pristaše vlade istu optužuju za veleizdaju vlastite tradicije, a činjenica da je gotovo 300 novinara satima čekalo konačnu odluku parlamenta dovoljno govori o tome koliko je važna.

Borbe bikova su izuzetno okrutne prema životinjama, ali imaju dugu tradiciju u Španjolskoj

Borba s bikovima, poznata kao korida, tradicionalna je i kontroverzna predstava po kojoj je posebno poznata Španjolska, a održava se i u Portugalu, dijelovima južne Francuske i nekim južnoameričkim državama. Postoji nekoliko načina održavanja borbi, a u Španjolskoj skoro svaki grad ima arenu u kojoj se održavaju borbe za koje se uzgajaju posebni veliki crni bikovi.

Prije borbe bik se drži u mračnom prostoru nakon čega naglo izađe na svjetlost te ga iritira crvena boja matadorova plašta. Pikadori, na konjima ili bez njih, najprije biku zabadaju bodeže u leđa i vrat kako bi ga razdražili, ali i kako bi izgubio nešto krvi. Nakon njih na scenu stupa glavna faca koride, toreador, koji se praćen razdraganim uvzicima "Ole!" iz publike s crvenim plaštom u ruci sve više približava ranjenom biku te elegantnim pokretima pokušava izbjeći rogove životinje. Cijela priča doživljava vrhunac kada toreador jednim preciznim ubodom u srce usmrti bika te time postaje matador. Za uspomenu dobiva bikove uši, a životinju otpremaju u klaonicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.