Kamo na vikend izlet? Bili smo na jednom od najljepših mjesta na Balkanu

Foto: Luka Šangulin/Index, Press

"VI STE mi tek treća grupa koju vodim na rafting", govori nam skiper Ratko naizgled posve ozbiljan.

Iako nisam baš 100 posto sigurna da se zeza, 100 posto znam da me nije briga. Zbog prirode našeg posla, koje nema radno vrijeme, team building se činio poput nemoguće misije. Bili su potrebni mjeseci dogovaranja, nekoliko promjena datuma, brojna usuglašavanja i teška odluka tko će ipak ostati raditi jer svježih vijesti na Indexu uvijek mora biti, no konačno smo uspjeli otići na rafting.

Čak ni 12-satna vožnja do same granice Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom nije ubila naše uzbuđenje zbog raftinga na Tari i Drini. Štoviše, nakon svih priča u autobusu i kasnovečernje zabave u restoranu po dolasku na našu destinaciju, ono je samo poraslo.

Iako je neka grupa morala biti Ratkova treća, to ipak nismo bili mi. Pokazalo se da rijeku poznaje kao svoj džep pa nam je prodao par komercijalnih fora poput okretanja u krug i brzih spuštanja po tjesnacima koji su podizali atmosferu u čamcu. Iako je dobro da pratite ritam veslanja onih koji sjede ispred vas kako vaša vesla ne bi svako malo udarala jedno o drugo, preporučujem vam da svako malo podignete pogled jer kanjon rijeke Tare nešto je najimpresivnije što ćete ikad vidjeti. 

Na što mislim najbolje će vam dočarati činjenica da je okolica Foče poznata i kao zemlja kanjona jer se osim kanjona Tare i Pive tu nalaze i kanjoni Sutjeske, Bistrice, Otese, Hrčavke, Ćehotine i manjih rijeka. Na jednom dijelu obala rijeke uzdiže se na čak 1840 metara nadmorske visine i označava granicu Nacionalnog parka Sutjeska, a u neposrednoj blizini je i Nacionalni park Durmitor. 

Drugi dio naše ekipe preskočio je rafting i krenuo na safari. S obzirom na to da nisam bila, oko toga se baš i ne mogu raspisati, ali zbog njihovih priča nakon povratka vjerojatno ću vječno žaliti što nisam išla i na safari pa svima koji žele doći preporučujem da rezerviraju barem dva dana za boravak i isprobaju obje aktivnosti.

Safari uključuje turu na planinu Zelengoru s njenim prelijepim jezerima poznatima kao "gorske oči", preko Tjentišta, živopisnim kanjonom Sutjeske, preko planinskog prijevoja Čemerno desno ka Orlovačkom jezeru. 

Kamp Rafting Centra Drina-Tara, koji se nalazi u kanjonu tik uz rijeku, sastoji se od stotinjak bungalova, od čega je njih više od 50 luksuzno s vlastitim kupaonicama. Ako vam je vaša komocija najvažnija, nemate razloga za brigu - svi bungalovi imaju rasvjetu, struju, toplu vodu, tople pokrivače (vjerujte, to je uz rijeku i više nego dobrodošlo), a u kampu postoji i besplatan Wi-Fi.

Da ne ispadne da smo samo veslali, živjeli zdravo i divili se prirodi, bilo je tu i (čestih) hedonističkih momenata. U restoranu koji je centar kampa isprobali smo sve što se nudilo, od mesa ispod sača preko sarmica, sirnica i ribe do domaćeg crnog i bijelog vina koje su nam konobari preporučivali. Dok su neki od nas vrijeme kratili razgovorom uz puni stol, oni aktivniji igrali su nogomet i badminton.

Unatoč tome što se naš povratak u Zagreb rastegao na čak 14 sati, jednoglasan zaključak nas pedesetak jest da bismo ovu avanturu bez dvoumljenja definitivno ponovili, ali i da će se naši šefovi namučiti u smišljanju teme novog team buildinga. S ovim suptilnim bacanjem bube za uho ću i završiti.

Na kraju, ako dosad niste bili na raftingu, popisat ću nekoliko stvari za koje bih voljela da sam ih znala prije ulaska u čamac:

1. Dobro se najedite prije polaska, čak se prejedite. Vožnja traje nekoliko sati, a već na pola puta bit ćete neopisivo gladni. 

2. Nemojte se nalijevati vodom, sokom ili alkoholom prije polaska, osim ako vam nije problem ući u ledenu vodu i objaviti svima u čamcu zašto to radite. Srećom, nikom od nas se to nije dogodilo, ali svejedno imajte to na umu.

3. Voda je hladna i pritom mislim zbilja hladna. Temperatura Tare je 8°C, dok je Drina tri stupnja hladnija.

4. Negdje pri početku rute iza kamena se skriva fotograf pa prvih 15-ak minuta u svakom trenu budite spremni za fotografiranje. 

5. Nemojte se brinuti ako vam fizička sprema nije zavidna. Veslanje uopće nije naporno (barem dok ne ogladnite) i nitko vas neće izbaciti iz čamca ako ste loš veslač.

6. Bez brige ponesite mobitel sa sobom, tijekom vožnje bit će na sigurnom u nepropusnoj vreći.

7. Pokušajte doći u proljeće kad je razina vode viša, a vožnja brža.

8. I nimalo manje važno - sve što se dogodi na team buildingu, ostaje na team buildingu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Rafting centrom Drina-Tara te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.