Kako pop kultura kroji političke stavove mladih: Od Kardashianica do Kapitola

U svijetu gdje je Instagram nova Agora, a Twitter moderni Forum, ne čudi što pop kultura ima prste umočene u političke stavove mladih. Da, mladi birači, dok ste mislili da samo scrollate kroz nevine memeove i glazbene spotove, pop kultura vas je polako, ali sigurno, pretvorila u političke aktiviste. Ili barem u osobe s mišljenjem.

 

Influenceri kao neočekivani politički analitičari

Zamislite scenu: sjedite u svojoj sobi, listate Instagram, i taman kad pomislite da će sljedeći post biti još jedan tutorial za make-up, ono bam - politički osvrt od osobe koja obično promovira vitaminske dodatke. Iako možda nisu Clausewitz ili Machiavelli, influenceri imaju moć. Moć da oblikuju mišljenja, potaknu diskusiju i, da, čak inspiriraju mlade da izađu na izbore. Pa tko bi rekao da će između dva selfieja pasti i malo građanskog odgoja?

 

Serije i filmovi - ne tako nevina zabava

Niste mislili da će se ovo ograničiti samo na društvene mreže? Ah, naivnost! Od "The Handmaid's Tale" do "House of Cards", serije i filmovi više nisu samo za bingeanje i opuštanje. Ne, oni su tu da vas prosvijetle, da vam pokažu distopijske svjetove koji bi mogli postati stvarnost ako se, eto, ne pokrenete. Ako nakon gledanja ne osjećate potrebu da promijenite svijet, jel' to uopće bilo dobro bingeanje?

 

Glazba kao glas generacije

Od Boba Dylana do Taylor Swift, glazbenici su oduvijek bili glasnici promjena. Ali danas, u doba globalnog internetskog sela, njihove poruke šire se brže nego ikad. Iako neki kritičari tvrde da je "politika iz glazbe nestala", mladi zasigurno mogu reći da su njihovi politički stavovi barem jednom bili inspirirani stihom ili dvije. I ne, nije riječ samo o ljubavnim jadima.

 

Memovi i satire - smijehom protiv apatije

U redu, možda političke analize ne dolaze uvijek u najozbiljnijim oblicima, ali tko kaže da promjena mora biti dosadna? Memovi, satirični članci, čak i politički komičari postali su važan dio političkog diskursa među mladima. Smijeh je, kažu, najbolji lijek, pa zašto ne bi bio i put do političke angažiranosti?


 

Dakle, iako možda mislite da vas pop kultura samo zabavlja, istina je da vas polako ali sigurno oblikuje u informirane, angažirane, i da, politički osviještene osobe. Pa sljedeći put kad budete gledali omiljenu seriju, slušali hit pjesmu ili čak scrollali Instagramom, zapitajte se: Kako ovo utječe na moje političke stavove? I zapamtite, u svijetu pop kulture, svaki like, share i retweet mogu biti revolucionarni.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.