Kako je hrvatski fotograf pronašao i slikao najtraženijeg terorista svijeta

Foto: Jadran Lazić

SLAVNI hrvatski paparazzo Jadran Lazić izdao je fotomonografiju Jadran Lazić: 50 godina fotografije, monumentalno luksuzno reizdanje svojih dviju knjiga - Ja paparazzo i Reporter. U knjigama su pored fotografija i priče koje stoje iza njih, a jedna od najpoznatijih je ona koju ćete pročitati u nastavku ovog teksta.

Jadran Lazić je 1985. godine uspio snimiti Abua Abbasa, najtraženijeg terorista na svijetu u tom trenutku. Nagovorio ga je i da pozira s nevidljivim kalašnjikovom.

ABU ABBAS

Od pelena do terorista

- Ono iskustvo iz iransko-iračkog rata, poznavanje nekih ljudi, je li ti to bilo od kakve pomoći da dođeš do Abua Abbasa, jednog od najtraženijih terorista u ono vrijeme?

- Ma kakvi, nimalo. Vidi, meni se te 85. trebalo roditi drugo dijete i samo sam zbog toga odletio iz Beograda do Zagreba, pa autom za Beč, da kupim sve one potrepštine kojih u Jugi nije bilo. I, na povratku, u Zagrebu na aerodromu sretnem jednoga kolegu koji je radio za konkurentsku agenciju, također francusku.

I ćakulamo mi malo, površno, ali vidim da je sve nešto nevezano, da se nešto događa, a ja ne znam što. Nervozan je on, kao da nešto krije, govori da treba za Beograd, ali ne zna hoće li se uspjeti ukrcati danas ili će tek sutra. A ja ga zamolim, jer imao sam stvarno puno stvari, da mi, ako će ići sutra, donese pola od toga jer stvarno sam gomilu nakupovao. Samo neka mi javi broj leta i ja ću ga dočekati u Beogradu. Tako je i bilo.

Ali, za svaki slučaj, s aerodroma, iz govornice, nazovem Pariz, pitam ima li možda nešto interesantno u Beogradu ili okolo jer sam izvan zbivanja zadnja dva-tri dana, a oni kažu: "Izgleda da je Abu Abbas tamo."

Tko je taj, majko mila?! Blage veze nisam imao… Oni mi objasne - terorist, otmičar broda "Acchile Lauro", sve redom. Aha, jasnije mi je. Ne kažem ništa njima za kolegu, ništa kolegi o tome da sam shvatio zašto je nervozan i tajnovit, s njime samo podijelim prtljagu i odem na svoj rezervirani let.

Sutradan ga dočekam u Beogradu, ali vidim da je istim letom stigao i Mirko Marinović, zamjenik saveznog sekretara za informacije, s njim i tajnica Tatjana Lazarević. Njima iz nekog razloga nije došao vozač i, kako smo se znali, Mirko me pita mogu li ih prebaciti od Surčina do Beograda. Nema problema, uzmem i njih i, jasno, kolegu. Mirko, malo puniji, sjedne do mene, a Tatjana i kolega straga.

I pita me Mirko hoću li možda doći taj dan na press-konferenciju Helmuta Schmidta. Odgovaram - dobro je to, njemački kancelar, okej, nego, čuo sam da je u Beogradu i jedan atraktivniji, Abu Abbas…

Bacim oko na retrovizor i vidim da kolega koluta očima. Aha, tu smo! I tad Tatjana kaže: "Moj muž je s njim, Abbasom, sinoć radio intervju." A ja isti tren: "Okej, Tanja, iskrcat ćemo Mirka, a onda ćemo mi do tebe, dugo nisam vidio Dobricu."

Dobrica Pivnički, njen muž, bio je dopisnik Vjesnika iz Beograda. Znao sam i da je strastveni lovac.

- Čekaj malo, a kolega? Što s njim?

- Ništa, ide i on s nama. Vidi, to je kodeks: ako ima više konkurentskih fotografa koji vrebaju istu metu, onda se stvara "pool", dogovorimo se: snimamo svi zajedno, ako treba, i razdijelimo neke snimke, a onda dijelimo honorar. To se podrazumijeva i poštuje.

I dođemo mi do Dobrice kući, ja mu kažem: "Vidi, dogovori mi da snimim tog Abbasa, kupit ću ti koju god hoćeš lovačku pušku."

On kaže da će pokušati, ali da ne može garantirati. U ono vrijeme, bez mobitela, to je značilo samo jedno: sjedi doma i čekaj poziv. Odemo kolega i ja do mene i čekamo. Jedan dan, drugi dan, ništa, samo kolegina žena zove iz Zagreba, svaki put sve ljuća, u stilu: "Vraćaj se kući, ti i Lazić u Beogradu, znam ja na šta to može sličit! Samo ločete okolo i ganjate ženske…". I kako da joj on objasni da doslovno samo sjedimo u stanu pored telefona?

Ništa, odluči moj kolega da se vraća u Zagreb, meni to odgovara jer imat ću ekskluzivu, ako uopće ičega bude. Zove on u JAT, kad - nema karata! Ma kako nema, mislim se ja, pa okrenem broj Dalmacijaturista, tamo sam imao jednu poznanicu, pa joj objasnim da je čovjeku silno hitno, pitanje je života ili smrti, i da mu mora izmisliti kartu za Zagreb, što prije i pošto-poto. I, bome, ona sredi. Zadovoljan kolega, a ja još zadovoljniji. Ode on, a sljedeći dan - zove Dobrica! Kaže - dođi, dogovoreno je.

Palestinska oslobodilačka organizacija imala je svoj ured u nekoj privatnoj kući. Dođemo tamo, ponio sam i svoju knjigu "Reporter", poklonio je Abbasu, on zahvali i kaže da možemo početi, a prostorija bezveze - kauč, fotelje, stolić i neke slike na zidu. Snimim ga na kauču, snimim na fotelji, kad - spazim da je sa strane na zidu i fotografija Jasera Arafata i još neke ekipe s papom Ivanom Pavlom Drugim, a papa u sredini.

Pitam Abbasa mogu li premjestiti sliku iznad fotelje, da bude iznad njegove glave, u kadru? On nema ništa protiv, dapače. I eto. Nikome tko nije iz Splita to sigurno nikad ne bi palo na pamet, ali kad sam vidio da se opustio, zamolim ga još i da mi zaglumi kao da puca iz kalašnjikova. On opet pristane! Na kraju smo se i zajedno fotografirali. Amerikanci su raspisali potjernicu i ponudili nagradu od dva i pol milijuna dolara za informaciju o Abbasu, a ja se tu s njim grlim i smijem… A najluđe od svega bilo je kad smo završili i kad je konačno prolistao moju knjigu, spazi nekoliko golih cura pri kraju.

"Oho, a bih li ja mogao s tobom koji put na ovakva snimanja?"

Ja odvratim diplomatski: "Može, pa tko bi nama dvojici odolio?"

Sve u svemu, Time mi je platio pedeset tisuća dolara za sliku s nepostojećim kalašnjikovom. A sirotom Dobrici nikad nitko nije objavio onaj intervju jer Jugoslavija je godinama nijekala da je Abbas ikad bio tamo.    

Lazić će svoju fotomonogafiju ljubiteljima fotografije predstavljati do kraja ove godine diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. Obožavatelji njegovog lika i djela luksuzno će izdanje moći kupiti na izložbama koje su planirane za ovu godinu.

Ovo su planirani datumi izložbi:

Šibenik, Muzej Grada Šibenika, 01.07.2021. - 10.07.2021. god.

Split, Foto Klub Split 15.07.2021. - 18.07.2021. god.

Hvar – Jelsa, točna lokacija još nije potvrđena, 20.07.2021. - 28.07.2021. god.

Vis, točna lokacija i vrijeme još nisu potvrđeni

Dubrovnik, točna lokacija još nije potvrđena, 30.07.2021. - 09.08.2021. god.

Porto Montenegro - Crna Gora, 30.07.2021. - 09.08.2021. god.

Sarajevo - u sklopu Sarajevo Filmskog Festivala 2021. god., 12.08.2021. - 22.08.2021. god.

Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod, 03.09.2021. - 15.09.2021. god.

Beograd, točna lokacija još nije potvrđena, 18.09.2021. - 28.09.2021. god.

Ljubljana, Galerija Fotografija - Barbara Čeferin, prosinac 2021.

Prodaja Jadran Lazić - 50 godina fotografije

• hrvatsko luksuzno izdanje - limitirana edicija od 150 primjeraka s potpisanom fotografijom  - 4.000,00 kn + poštarina;
• englesko luksuzno izdanje - limitirana edicija od 50 primjeraka s potpisanom fotografijom - 4.000,00 kn + poštarina

• hrvatsko izdanje - normalna edicija - 2.000,00 kn + poštarina;
• englesko izdanje - normalna edicija - 2.000,00 kn + poštarina;

Knjige se mogu naručiti na: www.haa.hr/hr/

Info@haa.hr, telefon: 01 4828060

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.