Još jedan "Vuk s Wall Streeta"? "Smiješno je jer je istinito - zato je tragično i zastrašujuće"

Foto: Press

ODBROJAVANJE do Oscara i službeno je počelo. Kako se u jednoj od najvažnijih kategorija, onoj za najbolji film našlo osam uradaka, mi smo vam pripremili detaljnu analizu svakoga od njih.

Pratite naš oscarovski filmski serijal "OSCAR NA INDEXU" i osvojite nagrade. Blitz Cinestar za čitatelje Indexa ima nagrade iz filma The Big Short (Oklada Stoljeća) i to dvije knjige, tri metalne kopče za novac te dva novčanika.

Pošaljite nam na mail index.nagrada@gmail.com s oznakom "Oscar na Indexu" zašto biste baš vi trebali dobiti nagradu.

Dobitnici:

Knjige su osvojili:
 
Matej Turković
Dragica Štrok
 
Kopče za novac su osvojili:

Mirjana Jagačić
Kapusta Andrea
Krunoslav Eraković

Novčanike su osvojili:
Mario Babić
Suzana Botica

Nominacije Oscar 2016

Najbolji redatelj: Adam McKay
Najbolji sporedni glumac: Christian Bale
Najbolji adaptirani scenarij: Adam McKay i Charles Randolph prema istoimenoj knjizi Michaela Lewisa
Najbolja montaža: Hank Corwin

O čemu se radi:

Radnja ove biografske "dramedije" nastala je na temelju istoimenog bestselera Michaela Lewisa o skupini investitora koji su u razdoblju od 2007. do 2010. iskoristili situaciju stalnoga rasta cijena nekretnina i stvaranja velikoga broja hipoteka te su bogatstvo stekli nepopularnim, proračunatim klađenjem na financijski raspad.

Iako će prosječnom gledatelju koji pati od ADHD-a i nema blage veze o ekonomiji, ovo u najboljem slučaju biti samo donekle jasan film, McKay se stvarno potrudio objasniti vam kako stvari funkcioniraju i o čemu je riječ pa će vas kroz one neprohodne dijelove kroz simpatične primjere provesti Margot Robbie, Selena Gomez i Anthony Bourdain.

Što kaže kritika:

87% pozitivnih kritika top kritičara sasvim je solidna ocjena za McKayjev film kojem je ovo prvi izlet izvan žanra komedije, a kritika je ovaj "izlazak iz ormara" gotovo jednoglasno pozdravila odličnim i vrlo dobrim ocjenama.

"Smiješno je jer je istinito. Iz istog je razloga tragično i zastrašujuće", piše Brad Wheeler, a Peter Travers piše. "McKay hrabro zatomljuje vlastiti bijes vezan za krizu iz 2008. u slapstick tragediji zbog koje želimo da svaki lik u film završi iza rešetaka".

S druge strane, Kyle Smith iz NY Posta dao je filmu najnižu ocjenu i napisao: "McKayjevi odluke sudaraju se jedna s drugom. Očajnički želi da njegov film bude još jedan 'Vuk s Wall Streeta', ali budući da je snimio oba 'Anchormana' i usto je i politički aktivist, podjednako očajnički želi da ga shvatimo ozbiljno".

Ima li šanse:

Iako ga u pojedinim kategorijama (adaptirani scenarij i sporedni glumac) smatraju ozbiljnim favoritom, što se kategorije najboljeg filma tiče, tu stoji daleko slabije i od "The Revenanta" i od "Spotlighta".

Doduše, iznenađenja su uvijek moguća, ali Akademija ipak nije vrelo iznenadnih obrata pa ako već govorimo o iznenađenjima, to će vjerojatno biti "Spotlight".

Tri zanimljive stvari koje vjerojatno niste znali:

Citat "Istina je kao poezija. Većina ljudi mrzi poeziju", u filmu je pripisan razgovoru koji je netko naučuo u jednom washingtonskom baru, ali zapravo je riječ o citatu koji je McKay smislio nakon što nije mogao pronaći bolji.

Ovo je prvi film Adama McKaya u kojem se ne pojavljuje Will Ferrell.

Pravi dr. Michael Burry kojeg u filmu glumi Christian Bale, pojavljuje se u filmu i to kao jedan od zaposlenika u njegovu uredu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.