J.K. Rowling o aktivistima koji su obojali Stonehenge: "Znamo tko vas plaća"

Foto: Profimedia/Just Stop Oil

Nakon što su aktivisti za okoliš iz aktivističke skupine Just Stop Oil posprejali Stonehenge narančastom bojom za koju tvrde da je riječ o kukuruznom brašnu koje se može isprati, spisateljica J.K. Rowling oglasila se o incidentu kod povijesne znamenitosti. Prosvjednici, koji su vandalizirali ovu poznatu megalitsku strukturu, zahtijevali su da sljedeća vlada potpiše pravno obvezujući sporazum koji bi doveo do postupnog ukidanja upotrebe fosilnih goriva do 2030. godine.

"Javno mnijenje se definitivno mijenja, uglavnom prema zaključku da vas financira Big Oil. Nemojmo napasti nikoga niti ništa što je ikako odgovorno za klimatsku promjenu. Napadnimo jedinstveni povijesni spomenik za koji su svi veoma vezani, usput ugrozivši rijetke lišajeve koji samo tamo i rastu", napisala autorica romana o Harryju Potteru je na X-u.

Vandalistički se incident dogodio uoči ljetnog solsticija. Prošle se godine za solsticija kod Stonehengea okupilo oko 8000 ljudi, a otprilike toliko posjetitelja očekuje se i ove godine.

"Stonehenge za solsticija predstavlja slavljenje prirodnog svijeta - no, pogledajte u kakvom je on stanju! Svi imamo pravo živjeti bez patnje, no kontinuirano izgaranje nafte, ugljena i plina dovodi do smrti i patnje neusporedivih razmjera. Vrijeme je da promislimo o tome što će naša civilizacija ostaviti za sobom - koje je naše nasljeđe. Ostati generacijama inertan funkcionira za kamenje, no ne i kao klimatska politika", rekao je aktivist Niamh Lynch.

 

Glasnogovornik skupine Just Stop Oil je za ljeto najavio otpor pristaša ove aktivističke skupine te građana Austrije, Kanade, Norveške, Nizozemske i Švicarske, "ako vlade tih zemalja ne poduzmu konkretne korake." "Ili ćemo mi privesti eru fosilnih goriva kraju ili će fosilna goriva uzrokovati naš kraj", prenijeli su Just Stop Oil Naiduove riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.