Jeste li vidjeli ove mrlje na zidovima? Nisu bezazlene, a uzrokuje ih vlaga

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: I-VENT ventilacijski sustav

PRIMIJETILI ste crnu točkicu na zidu svog stana koja ne izgleda lijepo, ali ste je odlučili ignorirati misleći da se radi o prljavštini? No točkica se s vremenom proširila i postala crna ili tamnozelena mrlja koja se ne može odstraniti sredstvima za čišćenje. Najvjerojatnije je riječ o plijesni, koja ne samo da nije poželjan stanar vašeg doma već može biti ozbiljna zdravstvena prijetnja.

Do stvaranja plijesni dolazi zbog nakupljene vlage u određenom dijelu zida. Najčešći uzrok plijesni je kondenzacija vodene pare na površini, no to može biti i loša izolacija zbog koje u prostor prodire voda iz okoliša ili neka cijev u zidu koja pušta vodu. Stvaranje vlage u domu ne mora biti izazvano većim problemom, dovoljne su svakodnevne aktivnosti poput tuširanja i kuhanja. Sve što u domu stvara vlagu može biti adekvatna podloga za stvaranje plijesni.

Najopasnija je crna plijesan

Na zidovima se tako mogu pojaviti varijante plijesni raznih boja. Ova gljivica u početku razvija svoje pore uglavnom u bijeloj ili sivoj boji, a ako se problem ne primijeti ili ignorira, postat će smeđa, u nekim slučajevima čak i blago narančasta, pa i crna.

Nijedna vrsta plijesni nije dobra za zdravlje jer može uzrokovati brojne tegobe poput kroničnog umora i povećanih alergijskih reakcija, a u težim slučajevima i probleme s respiratornim sustavom. Postoji više od 250 tisuća vrsta i varijacija ove gljivice, a čest problem je teško uočavanje s obzirom na to da je često skrivena iza kućanskih elemenata. 

Foto: Shutterstock 

Problem s plijesni mogu otkriti neugodni mirisi koji ispunjavaju prostor pa ako osjetite poznat miris vlage, to bi mogao biti pokazatelj da se negdje pojavila ova gljivica.

Optimalna sobna temperatura je oko 20 stupnjeva, a vlažnost zraka od 50-55 posto. Sve što je manje od toga smatra se vlažnim prostorom, a vlaga je osnovna predispozicija za razvoj plijesni. Iako postoji nekoliko rješenja u borbi protiv ove pojave, najbolje je redovito prozračivanje i dotok svježeg zraka u prostor.

"Instant" rješenja protiv plijesni

Internet također obiluje podacima i savjetima kako se riješiti ove opasne pojave. Natrijev hipoklorit ili obični izbjeljivač može pomoći u borbi. S obzirom na to da se radi o jakoj kemikaliji, prije upotrebe potrebno ga je razrijediti pa nanijeti na zahvaćenu površinu. U borbi može pomoći i bijeli ocat, koji je nježniji pa će možda biti potrebno dodatno čišćenje kućanskim sredstvima za uklanjanje mrlja od plijesni.

Foto: Shutterstock 

Proizvodi poput sode bikarbone imaju visoku pH vrijednost, stoga mogu učinkovito pomoći u uklanjanju plijesni. Ipak, ne radi se o jakim kemijskim proizvodima pa će možda biti potrebno i višestruko nanošenje. S druge strane, soda bikarbona ne može funkcionirati bez sredstava za čišćenje s obzirom na to da će nakon njezinog korištenja ostati mrlje na zidovima.

Može biti učinkovita u sprječavanju ponovnog širenja plijesni, no nije trajno rješenje za ovu pojavu. Prozračivanje prostora također može pomoći, no to je teško u hladnijim mjesecima, a i ne garantira stalno održavanje optimalne vlažnosti i cirkuliranje svježeg zraka u prostoru.

Sva ova rješenja koja nudi internet mogu pomoći, ali za trajno uklanjanje plijesni s površina najbolja opcija je pomoć profesionalaca.

Ventilacijski sustavi su trajno rješenje

Studija Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA) o unutarnjoj kvaliteti zraka i ventilaciji naglašava da pravilno projektirani i održavani ventilacijski sustavi mogu smanjiti razinu vlage i poboljšati kvalitetu zraka zatvorenih prostora. Jedan od takvih učinkovitih sustava je I-VENT ventilacijski sustav.  

Osnovni princip rada ovog sustava temelji se na tehnologiji koja efikasno odstranjuje zrak zasićen neugodnim mirisima te ga zamjenjuje svježim. Rad sustava usmjeren je na stvaranje podtlaka, pri čemu specijalizirani dovodi distribuiraju svjež zrak kroz cijeli dom dok ventilatori uklanjaju stari, ustajali zrak. 

Foto: Shutterstock 

I-VENT ventilacijski sustav jednostavan je za montažu pa je pogodan za ugradnju u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnje. Temelji se na strujanju zraka kroz cijeli dnevni boravak uz jednostavno upravljanje preko aplikacije kompatibilne sa sustavima Android i iOS. Sustav radi bez buke i štetnih tvari. Zaštita od propuha i ograničenje volumena protoka zraka osigurat će ugodno strujanje zraka u prostoru. 

Na godišnjoj razini svaka rekuperatorska jedinica potroši otprilike do tri eura električne energije. Filtri su izdržljivi i mogu se prati pod tekućom vodom, ali možete odabrati i filtre za pelud, koji su posebno pogodni za alergičare i osobe osjetljivog zdravlja.

Sponzorirani sadržaj donose Index i I-VENT ventilacijski sustav u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više