Je li P’eggy za Martina Kosovca reciklirao Ninu Badrić?

Foto: Press

Jedan od najzanimljivijih trenutaka na drugoj večeri Dnore 2024. bio je nastup Martina Kosovca, pobjednika HRT-ovog karaoke showa koji financiraju porezni obveznici.

Jesam li od Martina očekivao puno nakon pobjede?

Ma kakvi.

Ali sam u međuvremenu bacio oko na neke njegove izjave nakon pobjede, činilo mi se da se radi o solidnoj i trezvenoj osobi koja misli svojom glavom i daje odmjerene i promišljene komentare.

A onda je stigao večerašnji Dnora spektakl na kojem je Martin dobio privilegiranu priliku predstaviti svoj prvi singl na najvećoj medijskoj pozornici koju hrvatska glazba ima. I dođe objava da je tekst pisala Vanna, a glazbu radio P’eggy.

Ako ne znate tko je Predrag Martinjak P’eggy, radi se o autoru koji je odgovoran za neke legitimne hitove stare 15+ godina, a u međuvremenu je napravio toliko ispodprosječnog popića koji uglavnom graniči s neugodnim kriperskim himnama. Ne vjerujete mi?

Pokušajte ovo poslušati do kraja

"OTKAD TE ZNAM
IZGUBLJEN SAM
OPASNO TVOJ
PREMALO SVOJ

NA KOJI TRIK
POSTAJEM FREAK
NEMAM POJMA
AL’ NEKA UĐE
U ZAPISNIK

OVO NEMA KRAJA
PREJAKO NAS SPAJA
PROPISNO
OVISNO

OVO JE NA SNAZI
UDARA I GAZI
DOK TE MOJA RUKA MAZI

SVE BI TEBI
TEBI SVE BI
DAJ DA SE DOGODI"

P’eggy ima zanimljivu supermoć: u manje od pet stihova učini da pisanje poezije izgleda kao najteža olimpijska disciplina na planetu. Strah me i pomisliti koliko bi glazbenika ostalo na sceni da on izbaci rap pjesmu od 16 linija puta dvije strofe.

Uglavnom, pjesma je sad vani i radi se o klasičnoj radijskoj glupariji kojoj su cilj predodređeni tantijemi. Ispod haube nema ništa osim izmorenih manirizama koje podsjećaju na Huljićevu legendarnu rapsodiju, a Vanna je preuzela poetsko breme na sebe i napisala nešto što više sliči na popis ključnih riječi koje bi trebalo koristiti u marketingu tipskog stara-duša-za-ljubitelje-Sinatre pjevača nego na pjesmu.

"Sve što ti nudim već je u pjesmama / iz nekog starog vremena"? Prozirnije od košulja na večerašnjem Dnora polufinalu. Ali puno manje lepršavo.

Ali tu nije glavni problem

Moglo se očekivati da će pjesma biti kolaž postojećeg popa ne bi li se izmuzlo novca od jadnog Martina na kojem zaista treba kapitalizirati dok još ljudi nisu zaboravili da postoji.

Ali da P’eggy reciklira aranžman koji je radio za Ninu Badrić prije više od 10 godina?

Zašto ovo nije ispod svake razine autora s nekakvim renomeom? Zato što nikoga nije briga. Ovo ionako ide na radio i na YouTube kućanica koje ne znaju ni što je Spotify, a glazbu ne bi ni slušale da im nije dosadno dok čiste stan.

Dragi naši glazbenici

Bojim se da uz ovakvu praksu nemate apsolutno nikakvu šansu normalno živjeti od svog rada - osim ako prihvatite igru, pregrizete ponos i samopoštovanje te dopustite velikim igračima da zarađuju na vama neko vrijeme. "Nije bogaćenje, ali moraš biti u filmu."

Kad-tad ćete doći u konkurenciju za Porina ili Cesaricu (osim one za "digitalni bestseller", naravno), a ni vaša obitelj ni prijatelji ionako ne znaju apsolutno ništa o hrvatskoj sceni pa im možete lagati da ste važni do mile volje.

Ali dotad… Ne preostaje vam ništa drugo osim pjevanja izlizanih pop bućkuriša iz primordijalne juhe hitova s onih kompilacijskih VA CD-ova s početka 2000-ih kao da vam život ovisi o tome.

Kad bi vam bar palo na pamet da ovi iznad ovise o vama.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.